Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пералнята на бъдещето сгъва и подрежда дрехи (видео)

Пералнята на бъдещето

Всекидневните домакински дейности обикновено отнемат доста от свободното ни време. Ето защо би било идеално, ако можеше домакинската работа да се възлага на други хора или механични устройства. На тазгодишното изложение CEATEC Япония, на което производители от цял свят представят най-новите си постижения в областта на компютърните технологии и потребителската електроника, три компании представиха най-новата си разработка. Запознайте се с пералнята Laundroid, която трябва да постигне революция при прането и свързаните с това дейности.

Panasonic, Seven Dreamers и компанията Daiwa House са създали устройство, което за момента все още е на етапа на прототип. Засега машината само сгъва сама дрехите, но това е едва първият етап от един доста по-голям проект. До 2019 година пералнята трябва да може да пере, суши и сгъва дрехите, може би дори и да ги подрежда по местата им в шкафовете и гардеробите.

Компанията Seven Dreamers, която също така е разработвала технологии, използвани в космическите кораби, е изчислила, че средно статистически човек губи около 9000 часа от своя живот в сгъване на пране. С Laundroid човек ще бъде в състояние да спести 375 дни и да ги използва за много по-приятни дейности като четене на книги, спортуване, разходки или просто пълноценна почивка.

Как работи Laundroid?

Току-що изпраното и изсушено пране се поставя в устройството, а след това магията се случва. Машината улавя всяка вещ и я сканира. Когато разпознае запрограмирания модел на облеклото, например дали е блуза или панталон, сгъването им става по определен начин, както и поставянето им на рафт в гардероба. Сгъването на дрехите отнема около 5 минути. Пералнята Laundroid е в състояние да се справи с 4,5-килограмово пране. Смята се, че машината би могла да се справи с подреждането на пълен с дрехи барабан за 7 часа. Към момента Laundroid може да разпознае и да сгъне тениски, ризи, поли, панталони и кърпи. За съжаление, сгъването на чорапи е малко по-голямо предизвикателство, но създателите на иновативната пералня работят и върху него.

Очаква се продажбата на пералнята да започне най-рано през следващата година, при условие, че финалната версия на устройството ще бъде готова едва през 2019 година.
Ако изчисленията на специалистите са точни, то благодарение на това изобретение, което пере, изсушава и сгъва дрехите, хората ще получат до 18 хиляди часа за себе си. Още след няколко години ще спестяваме два пъти повече време, отколкото при наличното в момента устройство, което досега само сгъва дрехите. Всичко звучи многообещаващо, единственото притеснително нещо обаче, е цената на пералнята. За момента създателите на Laundroid все още не са я калкулирали, но можем да очакваме, че за да притежаваме пералнята на бъдещето, ще ни струва скъпо. /delo.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!