Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Химтрейли? Въглеродни нанотръбички са открити в белите дробове на парижани


http://www.futurity.org/nanotubes-lungs-paris-1028992/

Това е първият документиран случай на откриване на такива структури в човешкото тяло. Перспективният материал на бъдещето, въглеродните нанотръби, не е толкова лесно да се намерят в живота – те се намират само във високотехнологични лаборатории, които изследват техните свойства, разработват технологии за производството и използването им.

Изследва се и тяхната потенциална опасност: доказано е, че у опитни мишки те предизвикват същата бурна и опасна реакцията на имунната система, както и азбеста, известен със своите канцерогенни свойства. Но мишките получават нанотръбите изкуствено чрез инжектиране на разтвор, затова откритието на френските учени е още по-изненадващо, защото са ги открили в дихателните пътища на обикновени хора в Париж.

Пробите авторите са получили от лигавицата на 64 деца, живеещи във френската столица и страдащи от астма. Нанотръбите са били намерени у всички, а пет те дори са открити в макрофагите, имунни клетки, които действат в лигавицата на белите дробове. За съжаление, нито точното съдържание на въглеродните нанотръби или техния източник учените все още не могат да назоват.

Те не са се занимавали и с възможната връзка между нанотръбите и болестта. От една страна, теоретично те наистина са способни да стимулират различни възпалителни процеси.

От друга страна, тяхното присъствие може да се дължи на заболяването и на отслабналия капацитет на организма да отделя замърсявания. Що се отнася до техния произход, той може да е естествени: според някои източници нанотръби могат да присъстват в продуктите от изгарянето на горива.

Naked Science

http://news.rice.edu/2015/10/19/are-cars-nanotubes-factories-on-wheels/

nepoznato.energetika-bg.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!