Китай: Кредитният ви рейтинг вече зависи от политическите ви мнения

Наскоро в Китай въведоха универсална кредитна система, където всеки получава рейтинг между 350 и 950. Но този кредитен рейтинг не се определя само от това, колко вероятно е да си плащате вноските по кредитите, а се влияе и от това, доколко вашите политически възгледи се припокриват с тези на китайските власти. Тези на вашите приятели — също.

На запад агенциите, които шпионират хората, се опитват да са по-ниски от тревата и по-тихи от водата, докато подслушват абсолютно всичко. В Китай подхождат по различен начин. Не само че наблюдението е изключително явно, но хората там са постоянно подтиквани да се примиряват с това.

Китайският кредитен рейтинг, който първоначално изглеждаше съвсем безвреден, се въведе това лято. По-точно беше представен от „Алибаба“ и Tencent — китайските технологични гиганти, които контролират всички тамошни еквиваленти на социалните мрежи, заради което имат всякакви данни за хората. Китайците могат да си свалят и програма, наречена Sesame Credit от мрежата на „Алибаба“, като много хора започнаха да си мерят кредитния рейтинг, тъй като на рейтинга се гледа като на „граждански статус“ – това не е напълно грешно. Около 100,000 човека са се похвалили със статуса си в Weibo, китайския еквивалент на Twitter.

На запад кредитната оценка е проста — отговаря на възможността на хората да си погасят дълга. Тя се основава на техните активи, техните приходи и как са погасявали кредити в миналото. Това е. В Китай оценката… има повече нюанси. Не е просто това, че някой е купил нещо, но и какво точно е купил също влияе върху кредитната оценка. Ако например човек си купува неща, които се харесват на режима – например съдомиялни машини и бебешки консумативи, кредитната му оценка се вдига. Ако си е купил видео игра, неговата кредитна оценка намалява.

На теория Sesame Credit и нейните еквиваленти не са задължителни. Засега. Но Китай вече обяви, или по-точно загатна, че ще станат задължителни до 2020-а. Властите предупредиха, че ще има възнаграждения за покорните хора, а се канят да въведат наказания за онези, чието поведение не се харесва, като например ограничаване на достъпа до интернет; на такива хора ще се забранява и да заемат определени престижни или важни професии, като правителствен представител, репортер, изпълнителен директор, статист…

Неща, които ще намаляват кредитната ви оценка, са например оповестяване на политически мнения без предварително разрешение, говорене и обсъждане на исторически събития, които не са официално признати, или даже публикуване на точна и актуална информация за срива на Шанхайската стокова борса (което е неудобно за китайския режим).

Но черешката на тортата е, че, ако някой ваш приятел направи нещо такова — публикува мнения, които не са предварително одобрени, или публикува вярна, но неудобна информация — вашата кредитна оценка също ще падне. И това се отразява директно върху качеството ви на живот.

„Sesame Credit обаче използва и други данни, за да изчисли оценките, като например с какво се занимава човек в свободното му време, кореспонденцията му с приятелите, навици на пазаруване и начина му на живот“— се казва в China Daily Asia.

КГБ и немското ЩАЗИ се борили с дисидентството, като ползвали така наречените агенти-провокатори сред населението. Те се опитвали да накарат събеседниците си да се съгласят с дисидентски възгледи. И веднага след кимването с глава са били затваряни. В резултат на тази програма никой не е смеел да се съгласи, че правителството е направило нещо лошо, а това е много ефективно средство да се предотврати създаването на недоволство сред голяма част от населението. Днешните методи, използвани от китайското правителство, са много по-меки, но навярно са много по-ефективни.

Тази схема е много по-зловеща, отколкото изглежда на пръв поглед, защото на определени оценки се дават определени привилегии:

• Ако кредитната оценка стигне 600, човек може да тегли заем до 800 долара, без да посочва гарант.

• При 650 точки може да наеме кола, без да оставя депозит.

• При 700 точки можете да вземете разрешение за пътуване до Сингапур по улеснена процедура.

• При 750 точки се дава Шенгенска виза по подобна процедура.

Има още много привилегии — това бяха само няколко, за да добиете представа.

Всеки може да провери кредитния рейтинг на друг човек, като посети Credit China, което помага и даже подтиква хората да се отдалечат от приятели и познати, значително дърпащи ги назад заради факта, че се познават. Въпреки че в момента този китайски кредитен рейтинг е изцяло фискален (но рейтинга на приятелите ви оказва влияние на вашия), основната идея е той да става все по-използван и да се превърне в „социална кредитна оценка“ до 2020 г., според официална директива.

Виждате ли какво се получава?

Тези неща означават, че хората трябва да избират между желаната ваканция в Европа и поддържане на отношения с приятели си, които не се съгласяват с официалните решения на властите. С други думи, срещаш ли се с дисиденти, ще ти струва социалните придобивки. Това ще доведе до изолация и до запушване на устата на всеки, които публикува неофициални политически мнения или неофициални исторически факти. Те ще бъдат пратени в социално изгнание, въз основа на всичко, което правят, пишат, мислят и обсъждат онлайн.

В случая Китай селективно дресира народа си срещу всякаква форма на критично и независимо мислене. Това може би не е основната цел и се съмнявам, че целта е само тази, но един от ефектите безспорно е даването на социални придобивки само и единственото на послушни хора, включително да могат да имат деца, особено успели деца.

Хората понякога се шегуват, че още не сме стигнали описаното в „1984“. Чудя се, какво ще успее да накара такива хора да разберат, че ние отдавна задминахме „1984“. Защитата на вашата лична неприкосновеност си е изцяло ваше задължение.

Автор: Рик Фолквинг @ PrivateInternetAccess

Превод: Кирил Атанасов, otizvora.com 

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!