Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Мороховец: Профилът на човека със стомашна невроза: амбициозен, слаб, интелектуалец

Д-р Мороховец

Внимавайте с туршиите - много сол и киселини увреждат лигавиците,

провокират гастрит

Д-р Татяна Мороховец е лекар специалист в екипа на университетската болница "Софиямед". Завършила е медицина в Русия. Има 2 специалности - по вътрешни болести и гастроентерология. Има диплома и за упражняване на класическа хомеопатия. В София ме доведе една голяма любов, а много скоро тук се пробуди друга голяма любов - към България и прекрасната ми работа, която ми дава възможността да бъда полезна на хората в трудните години на реформи в здравеопазването, казва д-р Мороховец.

- Д-р Мороховец, практиката ви потвърждава ли впечатлението, че през есента зачестяват стомашните оплаквания?

- Определено се забелязват повече случаи на обостряне на някои стомашно-чревни заболявания през преходните сезони - пролетта и есента. За това няма категорично научно обяснение, но най-вероятно е свързано с промяната в хранителните навици. През пролетта започваме да включваме в менюто си по-интензивно зелените салати. А през септември, октомври, ноември - повече туршии, в които традиционно има доста оцет, сол, чесън, лук. Като цяло през преходните сезони зачестяват и настинките, разни вирусни и бактериални проблеми, които дават отражение и върху работата на стомашно-чревния тракт.

- Като почувства болка в корема, българинът е склонен сам да ги определя като гастрит, ентерит, колит, язва. Има ли симптоми, които ясно говорят за всяко от заболяванията?

- Това е голям дял от гастроентерологията и не съветвам никого сам да си поставя диагноза, защото например го боли точно като съседката и щом на нея лекар й е установил гастрит, значи - "ясно", и той има гастрит. Още по-погрешно е да се самолекува или да си определя диетата. Изброените заболявания наистина са обширна част от гастроентерологията и заключението за какво точно става дума при конкретния човек може да направи лекар след съответните прегледи и евентуално изследвания. Съвсем накратко - общото за всички тези проблеми е, че

настъпва възпаление

на лигавицата,

респективно на стомаха при гастрит, на тънкото черво при ентерит, на дебелото черво при колит и при по-дълбоко засягане на лигавицата на стомаха или дуоденума се появява язва (рана). За ориентир може да се каже, че при гастрит дискомфортът най-често се локализира в горната част на корема, над пъпа. Проявява се с болки, тежест в корема, киселини, гадене, оригване. При ентерит освен подуване и къркорене в корема се появяват и диарични изхождания, обичайно воднисти, обилни, макар и без патологични примеси от кръв и слуз. Колитът винаги се манифестира с болка в долната коремна половина и промяна в дефекацията, която може да е диария или запек. При язвата оплакванията са по-изявени - силна болка, предимно нощем, повръщане след нахранване.

- Как става заразяването с бактерията хеликобактер пилори, която твърдо се свързва с язвата, можем ли със сигурност да се предпазим?

Според проучванията

с хеликобактер са

заразени 60-80%

от хората по света, което я дефинира като най-разпространения патоген след причинителя на херпеса. Заразяването става чрез замърсена вода или храна, а също така чрез слюнка при целувка. Инфектирането с хеликобктер пилори става толкова лесно, че се смята за семейно заболяване. При заразяване на един член от семейството в 95% от случаите се оказват инфектирани и останалите. За предпазване няма специфични съвети, защото може да се открие на толкова много места. Смята се, че хеликобактер пилори съществува поне от 11 милиони години и даже се водят спорове дали се заразяваме с нея, или тя си е част от нас като много други микроби. Но се смята за безспорно, че ако е довела до инфекция в стомаха и това състояние не се лекува, може да доведе до рак.

- Днес язвата лечима ли е напълно с медикаменти?

- Организмът ни е съвършена система и прави всичко възможно всяка рана да заздравявя. С нов клас медикаменти - инхибитори на протонната помпа, това става по-лесно и може да се избегнат рецидивите. При положение че причината за язвената болест е инфекция с хеликобактер пилори, логично се стига до извода, че лечение с антибиотици в правилната комбинация води до пълно оздравяване.

- При какви оплаквания може да се мисли за проблем в жлъчката или панкреаса?

- Обичайно съмнението за такива проблеми идва след обилно хапване и пийване. Типични прояви са тежест в корема, силни болки, които трудно се повлияват от спазмолитици или обезболяващи средства, гадене, повръщане, което не облекчава коремната болка, температура, втрисане.

- Начинът на хранене влияе на всяко от гастроенетрологичните заболявания, но може ли да се излекуват с диета?

- Режимът на хранене е много важен за комфорта и здравето на стомашно-чревния тракт. Напълно

може да се излекуват

само с диета болести,

дължащи се на

непоносимост към

определени храни.

Такъв пример е глутеновата ентеропатия, при която има непоносимост към глутена. Или непоносимостта към белтъка на кравето мляко. Изключвайки тези храни от менюто си, човек може напълно да възстанови увредената лигавица на тънкото черно и това е единственият лек при тези болести.

- Много хора казват, че имат нервен стомах. Има ли такава диагноза?

- По-скоро са функционални нарушения, не заболяване. Ако трябва да се направи най-общ профил на типичния пациент, той е млад, амбициозен, по-често жена, с тегло около и под нормата, с интелектуална професия и напрегнато всекидневие. Страдащите от стомашна невроза често имат и други оплаквания, част от комплекса нервно-вегетативна дистония: сърцебиене, трудно заспиване, обилно потене на ръцете и краката, особено при стрес, интензивно почервеняване на лицето, гадене и дори повръщане преди важно за човека събитие. Най-често такива оплаквания предшестват изпит, професионална изява, но може да е и от предизвикателство в личния живот или дори пътуване.

- Многото нервни клетки в стомаха дават база за формулировки като "стомашен мозък", какво е научното разбиране за този феномен?

"Стомашният мозък", официално наричан чревна нервна система, е изграден от около 500 милиона нервни клетки - толкова, колкото има и в котешкия мозък. Те спомагат за контролиране на мускулните свивания на червата, както и за секретирането на жлезите и клетките. Също така спомагат за балансирането на глада и ситостта - или усещането за засищане, предавайки тази информация към главния мозък.

- За запека малко се говори, но е масово срещан. Защо не трябва да се подценява?

- Констипацията наистина е много по-чест проблем, отколкото изглежда. Неприятното е, че са възможни усложнения при хронифицирането му. Дефинира се като изхождания с честота до 3 пъти седмично, с необходимост от напрягане, усещане за твърда консистенция на фекалната маса и чувство за недоизхождане. Запекът може да се дължи на особености в хранителния режим, ниска физическа активност, промени в моториката на стомашно-чревния тракт, анатомични дефекти, прием на определени медикаменти, заболявания на ендокринната и нервната система като диабет, отравяне с тежки метали, хиперкалциемия, хипокалиемия, хипотиреоидизъм, автономна невропатия, множествена склероза и др. Може да съпътства бременността или органична и функционална обстукция, тумори. Изясняването на причината има съществено значение за лечението.

- Може ли без лекарства да се преодолее запекът?

- В повечето случаи това може да стане - с определени хранителни "трикове". Например два плода киви на гладно сутрин. Помагат и сушени плодове - кайсии, смокини, сини сливи. Важно е също да се осигури достатъчен прием на течности.

- Защо гастроентеролозите гледат на туршиите като на източник на проблеми?

- През зимата почти няма трапеза по нашите географски ширини, на която да не е сервирано кисело зеле, кисели краставички, мариновани чушки и най-вече туршиите като основно зимно мезе за ракията. Повечето туршии са с огромно съдържание на готварска сол, което е вредно особено за хората със сърдечносъдови заболявания или склонни към затлъстяване. Тези "деликатеси" са вредни и за стомаха.

Солта е проблемът

на иначе полезното

кисело зеле

(ферментирало). Към зимнината често се добавят в огромни количества и по-силни подправки като чесън, черен пипер, кимион и др. Крайният резултат е продукт с много солен или кисел вкус. Зеленчуците може да се запазят месеци, но дали хранителните им качества ще са същите? Не! Освен че е враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит - заболяване, често срещано в България. Високата киселинност вреди на стомашната и чревната лигавица. За повечето хора е трудно да отпишат туршията, киселото зеле или краставичките от менюто си. Но може поне да се опитат да се придържат към умереност. И за зимнината важи правилото да се консумира с удоволствие и мярка.

- Дайте съвет как да не напълнеем през студения сезон.

- Няма значение какъв е сезонът, ако има баланс между хранене и двигателен режим - равновесие между приетата и изразходваната енергия. Хранете се разнообразно, често, на малки порции и спортувайте! /24chasa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!