Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Глимфатична система и прочистване на мозъка - Има ли значение позата по време на сън?

сън

Има ли значение позата по време на сън за изчистването на токсините от мозъка?

Мозъчната глимфатична система служи за прочистване на вредни отпадъци и химикали от мозъка. Този процес е особено активен по време на сън. Оказва се, че спането на една страна е най-добрата поза за тази цел, освен това така се намалява и шанса за заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Учени от университета Stony Brook използват контрастни магнитно-резонансни снимки в продължение на години за изследване на глимфатичната система. Гръбначно-мозъчната течност (ГМТ) филтрира мозъка  и заедно с тъканната течност освобождават отпадъци, подобно на лимфната система. Отпадъчните вещества включват амилоид и тау протеини – химикали, които в големи количества забавят мозъчната дейност.

При тестовете, учените установяват, че процеса на прочистване е най-ефективен, когато позата по време на сън е странична, в сравнение със спането по гръб или по корем, като движението на глимфатичните течности е най-безпрепятствено.

Интересен факт е, че спането на една страна е най-разпространената поза за сън, както при хората, така и при животните. Изглежда инстинктивно живите същества са се адаптирали към най-оптималния начин за сън.

Откритието също така дава отговор на въпроса защо се нуждаем от сън, а именно – за да прочистим токсините в мозъка. Много видове деменция са свързани с недоспиване или нарушения на съня. Недостатъчно или некачествен сън може също така да ускори загубата на памет при Алцхаймер.

Credits: medicalxpress.com / fresh-science.com/

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!