Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Премиерът на Словакия: Ще напуснем ЕС ако ни натискате с квотите за бежанци

Роберт Фицо

Премиерът на Словакия Роберт Фицо предупреди, че неговата страна ще започне процедури по излизането от ЕС, ако не се наложи незабавна политика за справяне с наплива на бежанци, които влизат Европа, съобщава британското издание Дейли Експрес

Европейският Съюз в момента е объркан как да се справи с огромния по мащабите си наплив на бежанци, как да процедира по най-добрия начин, така че ситуацията да бъде овладяна.

Роберт Фицо твърди, че е напълно готов да предложи: „излизането на Словакия от Европейския Съюз“, ако се продължи с политиката по приемане и настаняване на бежанци от Близкия Изток.

Търпението на премиера Фицо се е почти изчерпало да бъде принуждаван да приема все повече и повече бежанци в своята страна, като член на ЕС.

Той заявява: „Абсурдно и неприемливо е да ни налагат задължителни квоти за  приемането на бежанци, тъй като не се знае как ще проработят те на практика.“

Миналата седмица Словакия открито се съпротиви на плановете на ЕС да принуждава страните членки да приемат определени бройки бежанци.

Словакия заедно с Чехия, Унгария и Румъния се противопоставят на плановете на ЕС за принципа на задължителните квоти при настаняването на бежанци в страните членки на съюза.

ЕС възнамерява на този принцип да преразпредели 120 000 бежанци от Италия и Гърция, но не всички страни членки са съгласни с това.

„Ние още от самото бяхме против тези планове и заявявахме нашата позиция открито, като независима държава, каквото е наше право да сме“, подчерта Роберт Фицо

превод и редакция: The Bulgarian Times, bultimes.com

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!