Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Забравете отпечатъците: около вас витае уникален микробен облак

карма в аурално поле

Всеки човек изпуска около себе си уникална смеска от микроби, наречена „микробен облак“. Според ново проучване този облак е толкова личен за всеки човек, че може да се използва за идентифициране на отделни индивиди.

„Резултатите демонстрират за първи път, че всеки човек има свой уникален микробен облак“, казва Джеймс Мийдоу (James Meadow), който е водещият автор на изследването.

Бактериите, които живеят в човешкото тяло, наброяват трилиони. Всички тези бактерии, взети заедно, се наричат човешки микробиом.

Предишни изследвания са доказали, че има поне три източника на бактерии около нас – прах, дрехи, и бактерии по човека. Участниците в новото проучване били помолени да останат сами в дезинфекцирана кабина, изпълнена с пречистен въздух. За да бъде изключен фактора дрехи, участниците получили чисто нови, еднакви дрехи. Всеки участник седял на дезинфекциран пластмасов стол и всички получили по един дезинфекциран лаптоп, чрез който да комуникират с изследователите.

Всички частици, които били изпускани от участниците, преминавали през филтъра на кабината, след това били събрани и изследвани на генетично ниво. Така учените идентифицирали всички бактерии. Но след това забелязали, че чрез комбинациите от бактерии, всъщност могат да разберат кой е стоял в кабината. Затова направили втори експеримент, при който трябвало да идентифицират различните хора само по бактериалния облак около тях.

„Очаквахме, че ще можем да засечем човешкия микробиом във въздуха, но бяхме изненадани, като разбрахме, че всъщност можем да идентифицираме и отделни хора по микробите, които са около тях“, допълва Мийдоу.

Изследователите открили, че основните видове бактерии в „облаците“ на хората, са стрептококи (от устата), пропионобактерии и коринобактерии (от кожата). Облаците на участниците от женски пол отчели и присъствие на обичайни вагинални бактерии.

Въпреки че резултатите от изследването може да се използват в криминалистиката, изследователите предупреждават, че има нужда от още изследвания, защото моделите, които открили „може да се размиват в големи тълпи, в обширно закрито пространство, или при наличието на много прах във въздуха“. В изследването също не са взети предвид множеството домашни любимци, които задължително влияят на микробния облак.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Peerj. Live Science/megavselena.bg/

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!