Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия ще провери дали американците са били на Луната

дали американците са били на Луната

Явно противопоставянето между Русия и САЩ тепърва ще се задълбочава и вече се премества и в Космоса – на Луната.

Група руски инженери и космически ентусиасти възнамеряват да изстрелят сателит до окололунна орбита, за да снима намиращите се на Луната следи на астронавтите, американските космически кораби „Аполо“ и съветските „Луноходи“, заяви инициаторът на проекта Виталий Егоров.

„На руската платформа за инвестиции Boomstarter на 1 октомври е открита страница за набиране на средства за проект на микроспътник, който да достигне окололунна орбита и да снима следите от кацането на хора и луноходи“ – каза той.

Според Егоров, за теоретичното изследване и математически изчисления, които ще помогнат да се определят основните характеристики на космическия апарат, ще са необходими по-малко от 1 милион рубли (около 15 хил. долара) .

„Ние ще се постараем да създадем проект на сателит с ниско тегло и ниска цена, за да е по силите на неправителствени асоциации на професионални инженери и ентусиасти, които не разполагат с няколко милиарда бюджет. Изстрелването може да се реализира заедно с един от лунните апарати, които периодично правят Русия, Индия или Китай. Така няма да се мисли за скъпа ракета, която е необходима за напълно самостоятелен старт „- казва Егоров.

Той отбеляза, че от научна гледна точка Луната е сравнително добре проучен обект. Едни от най-интересните обекти по повърхността и са американските лунни модули Аполо, съветските „Луноходи“ и апаратите „Луна“.

„Ето защо ние ги избрахме за цел на програмата си. Дискусиите за пилотиран полет до Луната не отшумяват с годините. Лунната надпревара е важна част от националната история, затова не е изненадващ интереса към този въпрос в Русия.

Преди нас и Apollo и „Луноходите“ са снимани само от американския спътник LRO, и за да се отстранят всякакви съмнения, е необходимо да се повторят снимките с още по-високо качество. Такава задача от неправителствени асоциации все още не е решавана, а ние умишлено вървим към такива сложни неща – само така ще бъдем в състояние да реализираме в космоса нещо наистина изключително, „- заяви инженерът. /nepoznato.energetika-bg.com/

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!