Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изненадващо решение: Русия стоварва и морска пехота в Сирия! Стотици ирански войници и "Хизбула" предприемат сухопътна операция в Сирия

руски морски пехотинци

Морски пехотинци ще бъдат изпратени в Сирия за охрана на военно-въздушната база в Латакия, съобщи официалният представител на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от Интерфакс.

Според генерала, морските пехотинци ще са един батальон, но ще разполагат и с допълнителни технически средства. Той потвърди, че цялата руска военна сила в базата в Латакия се обезпечава материално-технически чрез доставки от Русия, като местните власти доставят единствено плодове и зеленчуци за войниците.

Преди ден шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов заяви категорично, че за борба с „Ислямска държава” Москва ще използва само военно-въздушни сили. Междувременно стана известно, че Владимир Путин е обещал на всички военни, зипратени в Сирия да бъде признат статут на "участници в бойни действия". Това осигурява съществени предимства при формиране на заплащането и социалните придобивки, които военните получават. /ndt1.com/

Ройтерс: Стотици ирански войници са пристигнали в Сирия за сухопътна операция

Стотици ирански войници са пристигнали в Сирия през последните 10 дни и скоро ще започнат съвместна сухопътна операция заедно с правителствената армия и Хизбула, поредкрепяни от руските въздушни удари, съобщават ливански източници за Ройтерс.

“Руските въздушни удари ще бъдат последвани от наземна офанзива на Сирийската армия и нейните съюзници”, заявява един от източниците, запознат с политическото и военното развитие на конфликта.

“Възможно е операциите да се концентрират в Идлиб и Хама”.

Според информацията, операцията ще е насочена към възвръщане на правителствения контрол върху изгубените територии.

Това е показателно за зараждащият се военен съюз между Русия и основните съюзници на Асад – Иран и Хизбула.

“Първите ирански наземни войски започнаха да пристигат в Сирия: войници и офицери. Те не са съветници … имаме предвид стотици души с въоръжение. Те ще бъдат последвани от още.”, заявава вторият източник.

Ирак също участва с войски.

Досега, директната военна помощ от Иран за Сирия идваше главно под формата на военни съветници. Иран също така е мобилизирал шиитски бойци, включително иракчани и афганистанци, да се бият съвместно със сирийската армия.

Ливанската групировка Хизбула, която е подкрепяна от Иран, започна да се сражава на страната на Сирия от началото на конфликта.

Руските военновъздушни сили започнаха удари в Сирия във вторник, като техните цели са край градовете Хомс и Хама в западната част на страната, където силите на Асад се сражават с няколко различни групировки. Сред тях обаче не се намира Ислямска Държава, която действа предимно в северната и източната част на Сирия.

Групировките в западна Сирия включват свързаната с Ал Кайда групировка Фронт ал-Нусра и Ахрар ал-Шам, които направиха бърз прогрес в началото на годината, като отстраниха всички правителствени сили от границата с Турция.

източник:reuters.com /desinfowar.wordpress.com/

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!