Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко за "горещата точка": Интерпретация, имаме си достатъчно бежански лагери!

Не бих издал заповед да се отблъскват на границата жени и деца, отсече премиерът

Бойко Борисов

ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, въпреки че не сме в него. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на конференция във връзка с най-големите предизвикателства, породени от бежанската криза, предстраната ни, съобщава „Фокус”.

Той коментира изразената позиция на България на Срещата на върха в Брюксел, че България е предложила да се създаде на наша територия гореща точка за бежанци.

„Всеки може да интерпретира една дума, както прецени или да започне интерпретацията от там, където реши. Реално ние и в момента имаме бежански лагери. Горещата точка е един център, в който бежанците да бъдат регистрирани. Предлагам много от вас са чели писмото от Турция и нашият отговор, но няколко абзаца от него са важни”, заяви Борисов.

Той изчете част от писмото на турския премиер Ахмед Давутоглу.

”Това е доста дълго писмо и е хубаво да го прочетете, но няма да ви губя времето, като го чета цялото. Турският премиер ме моли да споделя това писмо пред ЕС и това, което е написал. Това писмо формира и моята позиция на Европейския съвет, а там има диаметрално разположение - мнения като почнем от унгарското, което е най-твърдо и казва, че бежанец не е този, който избира в коя страна да остане. Всеки има своето право. Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих картата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме. Трябва ли да влязат и в България 300000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?”, попита премиерът.

„С лошото време, което предстои тези хора няма да се върнат обратно в Сирия, а панически ще се насочат да преминават границата”, допълни той.

"Този проблем генерира милиони загуби и по-слабите гранични региони не могат да се справят", обясни той.

Борисов обърна внимание на частта в писмото, където се говори за неотблъскването на бежанците. „Аз не бих дал заповед да се отблъскват на границата жени и деца”, подчерта премиерът. /БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!