Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин и Ердоган откриха в Москва най-голямата европейска джамия (ВИДЕО)

Държавните глави заклеймиха „Ислямска държава”

Путин и Ердоган откриха в Москва най-голямата европейска джамия

Навръх мюсюлманския празник Курбан Байрам в Москва руският президент Владимир Путин откри най-голямата джамия в Европа. Специални гости на събитието бяха турският президент Реджеп Тайип Ердоган и палестинският президент Махмуд Абас, съобщава „Хюриет Дейли”.

Джамията е построена на мястото на по-малко, която е съществувала в продължение на 100 години и е била разрушена през 2011 година. Тя може да побере около 10 000 богомолци.

Около 2 млн. мюсюлмани живеят в руската столица, предимно от северните кавказки републики, Азербайджан и централноазиатски страни от бившия СССР.

„Тази джамия ще се превърне в изключително важен духовен център за мюсюлманите в Москва и цяла Русия. Тя ще бъде източник на образование, разпространяващ хуманни идеи и истинските ценности на исляма”, заяви по време на откриването Владимир Путин.

В речта си на церемонията Путин заклейми джихадистката групировка „Ислямска държава”. „Виждаме какво се случва в Близкия изток, където терористите от т.нар. групировка „Ислямска държава” компрометират една велика световна религия, компрометират исляма, за да сеят омраза”, заяви той. По думите му, екстремистите се опитват „цинично да експлоатират религиозните чувства за политически цели”. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!