Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мистерията на 11 септември: Как се изпариха Кулите Близнаци?

И официалните, и конспиративните версии са съшити с бели конци

Черната дата 11 септември в новата световна история беляза хиляди човешки съдби. Преди 14 години бяха разрушени не само всички седем сгради на Световния търговски център (СТЦ), но и хиляди семейства. Атентатите на "Ал Кайда" в Манхатън грабнаха вниманието на мнозина от научните среди, повдигнаха необичайни въпроси и родиха куп конспиративни теории. Недомлъвките на тогавашната американска администрация притесняват и до днес US интелектуалци. Личности като Ян ван Хелсинг, д-р Джуди Уд и Питър Джозеф развиха своите теории за рухването на кулите близнаци в книги и документални филми, но все още не става ясно какво погуби Световния търговски център.

Репортерите от мястото на инцидента не спираха да задават въпроси. "Къде са отломките?", чудеха се новинари от ABC. Обяснението, което получиха преди 14 г. от служителите на място, е, че "отломките са паднали на земята, станали са на прах и са се разпрашили". Джуди Уд, доктор по материалознание, смята, че въпреки на пръв поглед смехотворното обяснение, хората просто опитват да обяснят това, което виждат. По думите на д-р Уд съвременната наука не разполага с термини, които да опишат случилото се. "Кулите близнаци не изгоряха. Те не се и срутиха, а просто се превърнаха в прах", потвърждава тя.

Еднаквите небостъргачи, които тежат общо 1 000 000 т, се разпрашиха за 10 секунди, а околността побеля за месеци, сякаш бе поръсена с пудра захар.

От видеозаписите все още побиват тръпки. Останалите сгради (3, 4, 5, 6 и 7) се разпаднаха сякаш са къща от карти за игра. Част от оцелелите са били в подземията на СТЦ. При излизането от укритието си заявиха: "Хора, тук имаше 110 етажа, а сега виждаме слънчевите лъчи!? (...) Над нас няма нищо, тази огромна сграда не съществува!".

Къде изчезнаха кулите? Какво ги свали? Днес можем да прочетем стотици конспиративни теории, но никоя не се "връзва". Дори позицията на комисия 9/11, разследвала атентатите, не отговаря на всички въпроси. Нейното обяснение е, че сгради 1 и 2 (Близнаците) са паднали вследствие на пожар, причинен от катастрофиралите в тях самолети. "Сградите са се сринали по сценария на т.нар. "ефект на палачинките" (ситуация, в която горен етаж се удря в долния, отключвайки верижна реакция)", заключва комисията. Но не това се случва. "Близнаците" падат за по-малко от 10 секунди всяка. Този миг се оказва разковничето, за което се хващат анализаторите.

Ако разпадането се бе случило по сценария на палачинковия ефект, срутването на 110-етажната кула щеше да е факт за повече от 30 секунди. "Нормално е, преди това в тях се врязаха самолети", ще кажете вие. Оказва се, че Близнаците са проектирани да издържат подобен тип конструктивни нарушения. Структурният инженер Лес Робъртсън, участвал в строежа им, обясни след драмата, че кулите са проектирани да издържат удара на самолет модел Боинг 767. Като, дори поразени, те могат да устоят с минимални проблеми. Другото недоразумение е пожарът. Керосинът, с който летят разбилите се самолети, гори с постоянна температура от 1120 градуса по Целзий. За достигане на тази температура той трябва да гори поне 40 минути. Конструкционната стомана, използвана в строежа на кулите, се разтопява на повече от 1400 градуса по Целзий. Няма как да стане, твърдят учени. Сеизмологичният анализ на околността отбелязва 8-секунден трус при разпадането на кула 1 - 2,3 по скалата на Рихтер. Потенциалната енергия на кула 1 не отговаря на регистрирания трус. "Е, ако разпрашим 90 етажа, трусът наистина ще бъде 2,3", заявява д-р Джуди Уд. Любопитно: никой не чува звук от сблъсък между отломките на кулата и земята. Няма такъв и на видеокадрите.

Някои изследователи си обясняват случилото се с експлозия, причинена от взривни вещества. Оборва ги фактът, че околните сгради не са пострадали от изхвръкнали към тях фасадни или конструкционни фрагменти. "Срутването при експлозия би било като стреляне с огромно автоматично оръжие във всички посоки", споделят специалисти. Но и това не се случи.

Паднаха ли кулите или се разпрашиха? Какво стана на 11 септември 2001 г.? Може би предстои да разберем. Или пък не. 

Източник: "Стандарт" /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!