Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Соломон Паси ни обеща: България да чака 2 милиона бежанци в следващите 15 години

Русия иска да въоръжи тези, които ще управляват Сирия след Асад

- Г-н Паси, какво цели Русия в ситуацията със Сирия - да помага в ударите срещу “Ислямска държава” (ИД), или на Башар Асад във войната му срещу опозицията?

- Основната цел е да бъдат въоръжени онези групировки, които за начало ще споделят властта с Башар, а впоследствие ще я поемат изцяло. Така

ще се гарантира

дългосрочно

влияние на

Москва

върху процесите в Сирия и Близкия изток.

- Решението на МВнР да не даде коридор на руски самолети за Сирия предизвика разнопосочни мнения. Правилно ли бе то?

- Това бе съвършено правилно решение. Този маршрут, който иска Русия, нито е важен, нито е единствен. Потвърди го и зам.-шефът на външната комисия на руската Дума. Но големият въпрос в случая със Сирия е кой в момента ще въоръжи онези, които ще управляват Сирия след Асад. На този геополитически терен

за пореден път

имаме сблъсък

между Русия и

Запада

Последното, което се чу е, че Франция се гласи да поеме роля, но предстои да видим дали това е така.

- Ако в руските самолети, които България спря, наистина е имало само брашно и сухо мляко, защо не ги отвориха за журналисти, като кацнат в Сирия, и дето се вика, да ни заковат?

- Този въпрос има други естествени адресати!

- Как обаче ще коментирате заканата на Москва, че ще запомни този неприятелски ход на България и ще намери адекватен отговор?

- Тук ще цитирам премиера Симеон Сакскобургготски, който преди 12 г. бе попитан как ще коментира критиките на френския президент Жак Ширак към нова Европа. Тогава Симеон Втори каза: “Няма никакъв смисъл да коментирам нещо, което няма да има значение след 5 г.” И са оказа съвсем прав. Позволете ми да ви отговоря с тези негови думи.

- Притеснява ли ви фактът, че близо 90% от бежанците са млади мъже и жени, които биха могли да се сражават срещу ИД?

- За да се бият успешно, те трябва да са част - и то по-малката - от мащабно международно усилие, което засега не се очертава.

Такова усилие

би пропаднало

поради липса на редови бойци.

- Бежанците съкровище ли са за нас, както твърдите на 27 октомври 2013 г.?

- Както имигрантите, така и местното население на една държава, може да бъдат третирани и като придобивка, и като бреме - зависи от въображението и мъдростта на управляващите. Всичко зависи от способността да привличаш най-адаптивните групи, както и да интегрираш максимално обществените слоеве в управленския и икономическия процес на страната си.

- Бежанската вълна опасна ли е за България? Трябва ли да се съгласяваме с квотите на Брюксел?

- Никоя държава не може да бъде извадена от конкретиката на цифрите. Ние обаче трябва да мислим за 5 и 15 г. напред. Защото днешният проблем можеше да бъде решен вчера, а днес можем да решим само утрешния си проблем!

Африка има население от 1,2 млрд. души, което расте много бързо и до края на века се очаква да се учетвори, за да стигне 4-5 млрд. Повечето от тези хора засега нямат никаква мотивация да предпочетат Африка пред Европа като място за живот. Затова трябва да се готвим за много солидна бежанска вълна в следващите 10-15 г., която може да стигне и между четвърт и половин милиард души, при това само от Африка.

Това означава на всеки един-двама от днешните европейски граждани да се пада по един имигрант. Но веднага трябва да кажа, че

миграцията е

най-естественото

човешко

поведение Човечеството съществува на планетата, защото, след като се е зародило в Африка, то е тръгнало да мигрира. Този процес е, от една страна, много благотворен за човека, а от друга страна, няма как да бъде спрян.

- Ако прогнозата за ЕС е към него в следващите десетилетия да се придвижат между четвърт и половин милиард души, каква е цифрата за България?

- Тази сметка е проста: ако на всеки двама европейци очакваме по един имигрант, то на 6-7 милиона българи ще се паднат поне 2-3 милиона имигранти. Звучи стряскащо, особено ако не мислим предварително за това. Но нека мислим позитивно и си дадем сметка, че един от най-големите гении на човечеството Стив Джобс е дете на сирийски имигранти. Може би неговият дух е реинкарнирал у емигрантче, което в момента влиза в България.

- Когато става дума за десетина души, е едно, но когато са хиляди?

- Така е още от времето на Адам и Ева, така ще е и занапред. А човек вече започва да мигрира и в Космоса. Ако искаме да успокоим миграционния натиск, трябва да се върнем към целите на хилядолетието, обявени през 2000 г. от ООН: борба с болестите, неграмотността, бедността, липсата на вода, необразоваността и т.н. Ако тези цели бяха изпълнени досега, както бе по план, нещата щяха да изглеждат доста различно.

- А как стои въпросът с миграцията около нас?

- В Ливан например - много по-малка от България, има 1 млн. имигранти. В съседна Турция в момента са близо 2 млн. Никой обаче не говори за Танзания със стотици хиляди имигранти от Конго и от Бурунди. Някой да е чел във вестниците за имигрантска криза в Танзания? А ние в Европа умираме от страх

да не би малко да

ни се наруши

стандартът,

защото ще дойдат едни по-бедни бежанци. Но разширението на ЕС показа, че имигрантите развиват икономиката на приемащата страна.

- Но в същото време богатите арабски държави категорично отказват да приемат имигранти, които са мюсюлмани?!

- В края на краищата бежанците също имат предпочитания. Туитър и фейсбук формират ясно желание у емигрантите накъде да се насочат. Днес имаме един хиперотворен свят. Премахнаха границите и вие не може да кажете на емигрант: “Ти иди в Кувейт или в Саудитска Арабия, а ти ела в Лондон”. Той сам си избира накъде да се устреми.

- Има ли опасност покрай бежанския поток в ЕС да навлязат и потенциални терористи?

- Има, естествено. С всяка положителна тенденция има и злоупотреба. Но основен принцип на римското право гласи, че злоупотребата не трябва да изключва употребата. Т.е. заради вероятните трафиканти и престъпници не може да отблъснем хората, които са притиснати от нуждата да бягат, за да оцеляват.

Впрочем да си дадем сметка, че

България е

създадена

благодарение на

миграцията

И един от първите имигранти на България е хан Аспарух. Ние не сме се родили тук! И не трябва да се плашим от това, което се прави вече 50 000 г. - човечеството се движи от всякъде навсякъде.

- Как приемате думите на Жан Клод Юнкер, че Европа не може да приеме цялата световна мизерия?

- Цялата не можем да приемем, но едно от задълженията на ЕС е да се погрижи тази мизерия да изчезне, преди да е дошла на наша територия. ЕС е изхарчил стотици милиарди евро за помощи за развитие. Ако тези пари бяха усвоени по-добре, много от днешните бичове за човечеството щяха да са забравени.

- Как обаче да разпознаем “подходящите” за България бежанци?

- Един пример само. В България са завършили минимум 5000 арабски студенти, които владеят прекрасно български език. Те са лекари, инженери, медицински сестри, архитекти, учители и т.н. Като минимум може да кажем, че приемаме с предимство хора, които добре знаят български език, а те бързо ще се интегрират у нас.

- Да припомним скорошното решение на МС за издаване на бързи визи за имигранти мозъци.

- Ето, именно тези имигранти ще запълнят вакуума, образуван от изтичането на родни мозъци. /24chasa.bg/

Да не забравяме: САЩ наложиха комунизма на света

Списание „Американски Евреи” от 10-ти септември 1920 година пише: „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред...

Как САЩ създадоха КОМУНИЗМА - или за участието на капиталистите в революциите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!