Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Откриването на щаба на НАТО в София - пълна бутафория - Офицер командва войниците и докладва на Плевнелиев на английски, хората се дивят в България ли се намират

Откриването на „Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО“ в България се превърна в пълна бутафория. От рано сутринта в двора на сградата на Министерство на отбраната - 2, която се намира срещу „Пирогов“, се бяха строили стотици войници, военна полиция, духов оркестър, НСО и десетки пиари и сътрудници на различни ведомства и институции. Имаше и поне трима шефове на протоколи, както и експерт-церемониал от президентството, описва "Труд" в подробон репортаж вчерашната натруфена церемония.

На импровизирана трибуна застанаха президентът Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай (доскоро говорител на алианса). Пред високопоставените гости бе спретнат минипарад - малки групи от всички родове войски набиваха крак пред Плевнелиев и Апатурай.

Официалното откриване започна в тържествената зала на МО-2, където водещият тържеството майор Коста Делев изкомандва на английски език българските военни да станат, тъй като влиза президентът и главнокомандващ на армията ни.

След това той продължи да говори на Плевнелиев отново на английски език. Пиарите на различните министерства и на президентството не пожелаха да обяснят защо български военен говори на английски на главнокомандващия си - български президент.

Първата връзка на НАТО между София и Вилнюс претърпя пълно поражение. Командният център в София е един от шестте, които вчера трябваше да бъдат активирани съвместно. Идеята беше в реално време да се види как генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг открива центъра във Вилнюс.

Първоначално на екрана в залата се видя и чу как литовски военен се обръща на родния си език към президента Далия Грибаускайте. След това на няколко пъти връзката се разпадаше - и звуково, и визуално.

След това гостите бяха поканени в същинския център, който се намира в едно от крилата на третия етаж на сградата - на нивото на травматологията на “Пирогов”.

Според официалното съобщение НАТО е инвестирало близо 4 млн. лв. за центъра в София. Видя се, че е направен ремонт на един коридор с 22 стаи, в които има по три бюра с компютри. В българския команден център ще работят 41 военни - 20 български и 21 чужди. Засега са назначени само българите. Другите, предимно от Полша, ще дойдат към края на годината.

„Военните не бива повече да възлагат поръчки за военни способности на ненатовски производители на оръжия“, обяви президентът Росен Плевнелиев. Медиите не получиха възможност да го попитат дали ще забрани и използването на съветската военна техника, която е на въоръжение в армията ни, при възникване на криза.„

„Откриването на щабните елементи е израз за солидарността на алианса. Тези щабове ще бъдат свързващото звено при провеждането на общи учения. НАТО е отбранителен съюз на демократични държави", добави Плевнелиев. Според него това, че сме отбранителен съюз, не означава, че сме пасивни. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!