Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мутирал ваксинален вирус е причинил двата случая на полиомиелит в Украйна - Както обикновено, здравните ни чиновници съобщават само половината от истината

Както обикновено, здравните ни чиновници съобщават само половината от истината, а неудобната спестяват. В Украйна е имало 2 случая на полиомиелит, но те се дължат на мутирал ваксинодериватен вирус, а не на див. Това беше премълчано пред медиите и обществото от нашите здравни експерти.

Д-р Кунчев – главен държавен здравен инспектор, вчера разпространи новината в българските медии.

Той не спомена колко точно са случаите, а хвърли в публичното пространство многозначителното „епидемичен взрив“.

Главният държавен здравен инспектор не съобщи също така и „малката“ подробност, че става въпрос за ваксинодериватен полиомиелитен вирус, произхождащ от живата полиомиелитна ваксина, която все още се използва в ендемичните страни, какйто и в някои неендемични.

Кунчев, защо премълча това?

Според съобщението на СЗО, в Украйна има 2 случая, причинени от циркулиращ мутирал ваксинодериватен полиовирус тип 1 (cVDPV1), които са били потвърдени, с период на поява на парализа на 30 юни и 7 юли 2015 г. И двата са в Закарпатска област в Югозападна Украйна. Едното дете е на 4 години, а другото на 10 месеца към момента на поява на парализата.*

За разлика от информацията, която се разпространи у нас, чуждите медии не спестиха, че случаите се дължат на мутирал ваксинален вирус.** Българските медии за пореден път сляпо копираха думите на здравния инспектор, а не провериха  фактите.***

Оказва се, че в случая живата ваксина и ваксинирани с нея са виновни за появата на тези 2 случая, въпреки че пак обвиниха неваксинираните. Има и друг аспект на проблема – навсякъде се споменава, че "ниските нива на ваксинация" са причина, но как става така, след като точно ваксинодериватен мутирал вирус е причина за заразата?! Защото от мутирал вирус дори ваксинираните с жива ваксина едва ли са предпазени, а същевременно са заразоносители доста след ваксинацията, но иначе тенденциозната пропаганда тече с пълна сила, а в Нигерия и Мадагаскар от година не могат да се преборят с епидемични взривове от ваксинални вируси.****

Здравните ни чиновници обаче бързат да използват всяка възможност да всяват паника и вероятно ще опитат пак да ни набутат рисковата жива ваксина, която от десетилетия не се използва в Европа заради възможно заразяване на ваксинирания и контактни с него с полиомиелит, и други сериозни нежелани реакции.

 А кога ли ще споделят, че инактивираната ваксина е неефективна в случая? Затова не е ясно каква е тази агитация за ваксиниране или просто чиновнически порив за отчитане на дейност след летния отпуск и заради предстоящата информационна кампания само за ползите от ваксините.

От писмо на МЗ до Администрацията на Министерски съвет във връзка със запитване за живата полиомиелитна ваксина (№ 1842/13 от 28.11.2013 г.), ясно личи механизмът на заразяване в Украйна и в други случаи; защо инактивираната ваксина е неефективна, а живата - много рискова:

"За разлика от ОПВ (живата полио ваксина), ИПВ (инактивираната полио ваксина) предизвиква много слаб имунитет в чевния тракт. Когато имунизирано с ИПВ лице се зарази с див или с циркулиращ произхождащ от ОПВ вирус, този вирус може да се размножи в чревния тракт и да се излъчва с изпражненията, като така продължава циркулацията си." 

* http://www.who.int/csr/don/01-september-2015-polio/en/

** http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-3219639/2-cases-polio-Ukraine-caused-mutated-virus.html

*** http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4955580

**** http://afp.gateway.bg/page.php?c=7&d=293

vaksiniistinata.ovo.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!