Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украински икономист: По темпове за падане на БВП Украйна изпревари Зимбабве

Страната се плъзга към дъното на икономическата яма, в която попадна преди почти четвърт век

За годините на независимост на Украйна нейният БВП е намалял с 35%, което по данни на Световната банка се явява най-лошият показател сред страните в света за последните 24 години, пише икономистът Сергей Кораблин в украинският вестник „Зеркало недели”.Украйна убедително води пред Молдова (спад на БВП 29%), Грузия (15,4%), Зимбабве (2,3%), Централноафриканската република (0,94%).

За първите 9 години независимост заради спада в производството Украйна е загубила 60% от БВП. Според автора на публикацията, Украйна никога не се е оправила от тази криза. Сегашната ситуация украинският анализатор определя като „поредното плъзгане към дъното на икономическата яма, в която страната попадна преди почти четвърт век”.

„Активно натрапваната теза сега, че всички беди на Украйна са свързани със загуба на части от нейната територия, войната и разрушенията, е погрешна”, пише Кораблин.

Като основна причина за колапса икономистът счита „технологичната деградация”, заради която страната се оказва в силна зависимост от суровинния експорт и курсовите колебания на долара и еврото./БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!