Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цялата автомафия на свобода

София /КРОСС/ Цялата автомафия от елитни столични крадци се намира на свобода и всеки ден нейни информатори обикалят улиците в търсене на нова плячка.
Въпреки че срещу хората, за които няма тайни в отключването и запалването и на най-добре защитените лимузини, има над 300 висящи дела, те не са виждали никога затворническата килия отблизо, а в момента всичките са свобода.

Изключение правят задържаният преди дни Ярослав Димитров-Яро, който се оказа, че докато е под домашен арест, открадна две коли, както и Асен Колев-Хастара - единственият от големите с влязла в сила присъда, която излежава, показа проверка на „Телеграф".

Стандарт

Останалите живеят в луксозни къщи, скрити зад високи огради и пазени от камери, видя екип на вестника, който обиколи и снима жилищата им.

Част от тях се водят на фиктивни трудови договори или въртят кухи фирми, през които по-хитрите легализират приходите си. Засега повечето са спокойни, защото знаят, че законът е на тяхна страна. Собствениците на застрахователните фирми също вече не позволяват побоя над крадци, защото тези времена били отминали. Единствено ако крадците сбъркат с колата на подземен бос, може да си изпатят и да платят и глоба за грешката.

„Член 346, по който ги съдят, е мъртвороден. Там се посочва, че който противозаконно отнема чуждо МПС, трябва да го прави с намерение да го ползва. Точно това намерение да го ползва е почти невъзможно да се докаже", коментираха криминалисти с дълъг стаж пред „Телеграф". Затова и обяснения като „влязох, за да се стопля" минават. Другият абсурд е, че дори полицаите да получат информация, че крадецът X ще излиза да краде, ако го спипат в задигнатата кола, няма да го съдят за кражбата й, а за вещно укривателство, защото няма доказателства, че именно той я е откраднал. За да се докаже това, трябват показания на свидетели, които да кажат, че в 4 сутринта са видели точно това лице да влиза и да подкарва колата, с която впоследствие крадецът е хванат.

Свидетелите

„Слага качулката на суичъра и няма как да се види лице, да не говорим, че никой от гражданите не иска да дава показания срещу такъв човек", коментираха разследващи. Поради тази причина Яро съвсем не е единственият хващан с чужди коли и пускан след това. Негов колега, с прякор Белязания, е бил арестуван в чуждо БМВ 530XD, у него са намерени 3 г кокаин и 4 машинки за палене на кола, но също като Димитров е под домашен арест. „Мислите ли, че си стои вкъщи", питат риторично хора с подобна професия.
Затова и повечето от големите, както и от крадците на средно ниво не се притесняват, дори да ги задържат, защото знаят какво следва. Задържане в крадена кола, повдигане на обвинение и обикновено след 2 месеца в следствения арест ги освобождават с по-лека мярка за неотклонение. Самият обвинителен акт стои на трупчета понякога с години и не се внася в съда и поради недостатъчно доказателства или друга субективна причина делото се прекратява.

Отбор юнаци

Поради тази причина Христо Турчина, Георги Го-пето, Иван - Големия Ги-бон, Любо Таратора, Краси Джуджето, Иван Шу-махера, Петър Софиянчето, Цветан Цвърц, Павлин Пери, Иво Главата, Васко Малкия, Стоян Китаеца са свободни граждани. Преди седмици излезе от ареста и соченият за най-големия сред големите -Светослав Лъвицата. Той е от крадците, които само палят колата на място, а друг я кара, за да сведе риска за себе си до минимум. По адресна регистрация се води в кв. „Света Троица", но живее в луксозна къща на малка
уличка, далече от любопитни погледи, в кв. Симеоново. Има голяма ограда и камери.

На мама момчето

Майка му, която звъни по редакциите след публикация за сина й, твърди, че жилището е семейно, че родителите са работили в чужбина дълги години, а камерите сложили, защото имало много крадци. „Ако нещо е сбъркал, ще си понесе последствията", казва жената. И отрича оградата да струва 30 000 лв. В двуетажна жълта къща с камери живее и Пешо Софиянчето, който заедно с Гопето и Големия Гибон задигат ленд крузъри и други луксозни коли. Къща на два етажа в Бояна строи и Стоян Китаеца, който заедно с Ицо Турчина са специалистите по опели. Недостроен остана единствено палатът на Хастара, защото след дълги години кражби под 4-то и 6-о РПУ влезе в затвора. За разлика от него колегата му Пери, смятан за едно ниво под Лъвицата, има цели 24 жилища, които са на подставени лица. „Защо краде още, като може да живее само от наеми, не ни е много ясно", коментират разследващи. /cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!