Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ХУМА (Лечебна глина)

Цветовете на хумата
Цветовете на хумата

Макар и позната повече като козметично средство, хумата, или наричана още лечебна глина, е незаменимо универсално лекарство. Хумата е природно чудо с широка употреба в нетрадиционната медицина. В днешно време употребата на хума в медицината се смята за една от най-добрите детоксикиращи терапии, които са абсолютно безвредни. Лечебната глина може да бъде зеленикава, жълтеникава, розовееща или бяла в зависимост от минералите, които преобладават в състава й.

Цветовете на хумата

Зелена хума: Зелената глина дължи цвета ди на железния оксид. Тя съдържа също така магнезий, калций, калиев карбонат, манган, фосфор, цинк, алуминий, мед, кобалт, молибден. Сред минералите, които съдържа около 50% са силициев диоксид, 13% алуминий и 15% други минерали: сребро, мед, злато, тежки метали.

Подходяща е за нормална и мазна кожа. Регулира мастната секреция на клетките и е подходяща за справяне с мазната коса и мазната кожа. Зелената хума има и най-широк спектър на действие. Почиства кожата, подхранва я с необходимите минерали, заздравява наранените зони и ревитализира клетките.

Бяла хума: Бялата хума (каолин) по състав е близка до зелената, но се отличава с наличието на микроелементи. Полезните свойства на каолина били описани още от Хипократ в ІV век п.н.е. Оттогава бялата хума е неотменима съставка за маските на красавиците от всички епохи. Каолинът е богат на силициев диоксид, цинк и магнезий. Той спомага за прекратяване на косопада, укрепва чупливите и слаби коси. Има регенериращи свойства. Превъзходно антисептично средство, поради което се съдържа в някои бебешки пудри. Бялата хума е подходяща за тънка, повяхнала, безжизнена кожа. Като маска за коса придава жизненост и блясък. Вътрешно е подходяща за елеминиране на токсините и шлаките от организма.

Червена хума: Цветът на червената хума се дължи на съчетанието от железен окис и мед. Тази хума не е така добре абсорбираща като зелената и бялата, но е подходяща при желязодефицитна анемия в организма, чрез вътрешната употреба. Помага и за подобряване на кръвообращението.Външно – с червена хума се правят маски за възвръщане на блясъка на нормална и суха кожа.

Жълта хума: Жълтата хума има способността да извежда токсините от организма и да насища кожата с кислород. Богата е на желязо, калий и други минерали. Подходяща е за отпусната, безжизнена кожа - нормална или мазна. Подхранва с кислород, тонизира кожата и възвръща свежия й вид. Жълтата хума подхранва нормалните и чупливи коси.

Сива хума: Сивата глина има увлажняващи и тонизиращи свойства. Подходяща е за обезводнена, суха, деликатна и чуствителна кожа, като при редовна употреба на сива хума омекотява и връща блясъка й.

Синя хума: Обогатява кожата с кислород, може да се използва за всички видове кожа. Важно е да знаете обаче, че ако сте с боядисана коса, трябва да избягвате да правите маска с хума, защото активните й съставки отмиват цвета. /bilki.bg/

Лечебни свойства

Хумата се използва за лечение както на кожни, така и на вътрешни заболявания. Хумата лекува трудно заздравяващи, гноящи рани, циреи, навяхвания и всякакъв вид контузии, разширени вени, отоци, обриви, екземи, ухапвания от насекоми, херпеси, гъбички на краката, протриване, дори целулит. Хумата подхранва кожата и възвръща еластичността на сухата и накъсана коса. Лечебната глина има обезболяващо и успокояващо действие при артрит. Тя абсорбира натрупаните токсини в храносмилателния тракт. Действа добре при колит, гастрит, бъбречни болести, атеросклероза. Лечебната глина се препоръчва при анемия, пролетна умора, усилена умствена и физическа дейност, бременност.

Как се прилага хумата?

В България има много находища на лечебна хума, така че, ако имате възможност, е по-добре сами да си я „наберете“, а не да си я купите опакована. Единственият плюс на фабрично опакованата глина е, че е пресята и изчистена от примеси, а също и добре стрита. И все пак, ако сте избрали по-лесния вариант – да си купите глина, ще откриете поне по една рецепта на гърба на опаковката за това как да използвате хумата и с какво да я смесвате (яйца, оцет, мляко и т.н.). Всичко различно от вода обаче по-скоро убива лечебните свойства на хумата, така че независимо за какво искате да използвате хумата, е по-добре да я разтворите само в малко количество вода.

Хумата е коктейл от полезни вещества, които действат регенериращо на организма ви. Лечебната глина съдържа магнезий, желязо, алуминий. Чудотворната глина е универсален лек и се прилага както външно, така и вътрешно – компреси, разтвори, мазила от хума и т.н. Компресите от хумена каша имат благотворен ефект при разширени вени. Краката се мажат в продължение на 10 дни. Може да приготвите и мехлем от равни части хума и свинска мас и да мажете болните участъци със сместа. Масажът с мед и хума действа регенериращо на кожата, изчиства токсините и възстановява енергията в организма ви.

Като профилактично средство може да пиете всеки ден преди закуска хумена вода. 1 ч.л. хума се разтваря в 1 ч.ч. вода. След като се утаи, се пие само бистрата вода. Хумената вода се препоръчва и при псориазис (като се изпива цялата смес заедно с утайката). В началото се пие по една лъжица от сместа, впоследствие - две, докато се стигне до три лъжи дневно и непрекъснато се увеличава гъстотата на разтвора. Страничният ефект се състои в променения цвят на фекалиите. Ако хумата причини запек, това е признак за наличието на прекалено много токсини в организма (при запек е противопоказно да се използва хума). Преминете на по-слаб хумен разтвор и го пийте на малки глътки преди ядене.

Разтворът от 1-2 ч.л. хума в 100 мл. вода е ефикасно лекарствено средство при парадонтоза и възпалени венци. Терапията с хума има благотворен ефект и що се отнася до пърхота. Лечебната глина се оставя да престои във вода докато не се разтвори и не се образува кашичка, която се нанася върху косата. Преспива се така и се измива само с вода.

Как да съхранявате и използвате Хума?

Хумата не трябва да се съхранява в метални съдове и да е в контакт с каквито и да е метални предмети, които могат да променят химическия й състав. Добре е няколко дни преди да бъде използвана, глината да бъде изложена на преки слънчеви лъчи и на въздух. Лечебната глина трябва да е добре изпечена, стрита и почистена от примеси. За лечебни цели се използва чиста мазна хума. Знаете ли, че...

Когато животните са болни, те търсят водоеми, където има глинеста почва, тъй като глината е предала лечебните си свойства и на водата. Миенето на лицето с хумена вода пък ще запази кожата ви по-дълго време без бръчки и други несъвършенства.

Здравословните и разкрасяващи свойства на хумата са били известни още от времето на египтяните, които правили компреси с лечебна глина и така са лекували рани. Използвали са я и при отравяния с гъби, а също и в процеса на мумификация заради антибактериалния й ефект. 
За Framar.bg: http://zdrave.rozali.com/ /medpedia.framar.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!