Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мамин Ваньо - кмет или олигарх? Вижте лукс имотите на пловдивския кмет

"Главболгарстрой" строи къщите и хотелите му, а после прибира обществени поръчки от общината

Кмет или олигарх? Това се питат пловдивчани, стане ли дума за градоначалника им Иван Тотев. Същият претендира за нов мандат, макар че вече е разследван от прокуратурата по сигнал на депутати от Патриотичния фронт. Зам.-председателите на партията Борис Ячев и Валентин Касабов изнесоха данни за обвързване на Иван Тотев със строителната фирма "Главболгарстрой" през съмнителни обществени поръчки.

Копие от сигнала до главния прокурор те са изпратили на финансовия министър и на Агенцията за държавна финансова инспекция. Сигналът се внася и до парламентарната антикорупционна комисия. Вчера БЛИЦ съобщи, че по информация на прокурори има сериозен напредък при разследването на данните за евентуални злоупотреби на Тотев. Предстояла и „реализация”. По-късно пловдивската прокуратура отрече да е била източник на подобна информация, но пък и БЛИЦ никъде не е споменавал, че именно ПЛОВДИВСКАТА прокуратура е източникът.

Депутатите Борис Ячев и Валентин Касабов цитираха обществената поръчка за изграждането на Колодрума, която е оскъпена многократно.

„Общото финансиране през годините за обекта от държавата и общината до момента е в размер на над 60.1 млн.лв., без да има гаранция, че това е окончателната стойност. Въпреки, че няма разширение на сградата или предвидени за изграждане нови обекти, стойността е нараснала от 22 - 24 млн.лв. на 60 млн.лв.”, пишат в сигнала си депутатите.

По думите им притеснение буди и фактът, че за изграждане на спортната зала са проведени значителен брой обществени поръчки.

"Главболгарстрой" е един от основните изпълнители на строежа на Колодрума, като в същото време фирмата строи семейния хотел "Империал" и къщата на кмета в центъра на Пловдив, на ул. „Богомил“.

„Главболгарстрой“ дава в заем на "Квалификация консулт" ЕООД, чийто собственик е майката на Иван Тотев – Роза Тотева, и над един милион лева, твърдят още патриотите.

Според тях Тотев в момента се очертава като един от най-крупните олигарси през последните четири години в България, защото семейството му притежава огромен хотел на девет етажа, сега строи бизнесцентър до хотела, огромна къща в центъра, вила в Белащица и притежава имоти в Гърция.

По сигналите се работело отдавна и внасянето им до главния прокурор днес няма общо с предстоящите местни избори, бяха категорични двамата заместник-председатели на Патриотичния фронт.

Всъщност наистина данни за нередности около дейността на градоначалника има не от вчера. В тази връзка ви припомняме интересно разследване на ТВ7 от 2013 г., на което до голяма степен е базиран сигналът на Патриотичния фронт.

Мамин Ваньо – така пловдивчани наричат кмета си Иван Тотев, тъй като по документи не притежава нищо, а цялото имущество, което ползва, се води на името на майка му – къща в центъра на Пловдив, оценена на 700 хил. лв., джип за 100 хил. лв., апартамент в Гърция на брега на Средиземно море и хотелски комплекс в Пловдив.

Скъпият имот, в който живее кметът и разширението на хотела на семейство Тотеви са построени от една и съща фирма "Главболгарстрой – Пловдив" - през 2011 г. и 2012 г., когато Иван Тотев вече е избран за градоначалник.

Проверката ни в Агенцията за обществени поръчки установи, че същата фирма е спечелила поръчки за 6,5 млн. лв, възложени от кмета Иван Тотев.

В същото време фирмата на майка му "Квалификация консулт", която управлява хотела на семейство Тотеви, дължи 1 млн. лв. на "Главболгарстрой – Пловдив", показа справката в Службата по вписванията.

"Главболгарстрой - Пловдив" и фирма "Квалификация консулт" подписват две договорни ипотеки през август и ноемри 2011 г. - за сумите от 717 хил. лв. и 307 хил. лв. Общата сума от над 1 млн. лв. с ДДС е дължима за построяването на ново крило от хотелския комплекс на семейство Тотеви.

Фирмата "Главболгарстрой" като строител на обекта трябва да получи тези пари до средата на 2012 г. срещу годишна лихва от 8,25%. Проверката в Службата по вписванията откри, че година по-късно заемът не е върнат, въпреки че е изискуем, и фирмата на Роза Тотева – "Квалификация консулт" дължи 1 млн. лв. с ДДС и начислена лихва за просрочените задължения по двете договорни ипотеки, т.е. две години след като е построила новото крило на хотела, фирмата не си е получила парите.

Проверката ни откри, че къщата, в която живее кметът, също е построена от "Главболгарстрой", като възложител е майка му – Роза Тотева. Строежът е започнал на 1 март 2011 г.

Иван Тотев получава дарение от 1/10 част от двора на имота от майка си и баща си. Това не е единствената придобивка, която ползва.

Според Агенцията за обществените поръчки "Главболгарстрой Пловдив" е спечелила две обществени поръчки – за 3,1 млн. лв. за построяването на център за лъчетерапия и за 3,4 млн. лв. за изграждането на детска градина.

Фирмата строи хотела и къщата на семейство Тотеви от една страна, от друга – обществени сгради по договори с Иван Тотев. Кметът призна, че е ходатайствал за фирмата пред колегите си в други общини и за други обществени поръчки.

Факт е, че в хотела, чийто собственик е майката на кмета, управител е брат му, а самият той е бил директор, преди да оглави общината. Това е един от най-луксозните и бързо развиващи се в Пловдив хотели. Бързо се развива и облагородява и инфраструктурата около него.

Проверката в регистрите на обществените поръчки откри, че Общината е възложила поръчка за построяването на път, който ще минава покрай хотела на семейство Тотеви.

Парцелът, през който трябва да мине обаче, се ползва от намиращото се в съседство училище. Според кмета на район Източен, подписал договора, процедурата е законна.

Хотел "Империал" е сред най-баровските в Пловдив. Властта често провежда семинарите си там

http://www.blitz.bg/news/article/356371

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!