Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин предложил 3 млрд.евро на Борисов, нашият човек отказал

Путин

Предложихме на премиера на България да спечелят 3 млрд.евро, за да го има Южен поток, за да имат устойчиви приходи от транзит, от по-ниски цени и от преки инвестиции, но той отказа, той продължи серията от блокиране на общите ни проекти. 

Това стана ясно от поредното изказване на руския президент Владимир Путин и последвалата справка на държавната руска копания „Газпром“, която изнесе във „Вести в субботу“ ръководителят на енергийния гигант Алексей Милер.

ЗАГУБИТЕ СА РЕАЛНИ И НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАЧЕРКВАНИ С ЛЕКА РЪКА

През българска територия трябваше да минават 18 млрд. куб. метра руски газ годишно. Сега това количество ще се транзитира през Турция, Гърция, Македония и Сърбия, става ясно от разчетите на руския президент.

Инвестирахме около 4 милиарда евро в газопреносната инфраструктура на територията на Русия

по създаването на „Южния коридор“ за доставка на газ до Краснодарския край, за доставки до компресорната станция „Русская“. И всички тези инвестиции ще бъдат употребени за реализирането на морския газопровод до Турция. Така че всичко си остава у дома“, допълни от своя страна Алексей Милер.

Владимир Путин посочи, че Москва продължава да си сътрудничи със София, въпреки членството на страната ни в НАТО.

“Членството на България в НАТО е факт и не мога да кажа, че това ни безпокои. Не зная радва ли се за това самата България. Решението е взето, това е суверенен избор на българския народ. Ние се отнасяме с уважение към това и ще работим с България, въпреки всички трудности в реализирането на проекти”, коментира той.

Припомняме Ви, че Путин обяви края на “Южен поток” през декември миналата година и вместо него стартира нов проект за газопровод, който да заобикаля територията на Украйна – “Турски поток”. Препятствията и пред този проект обаче не са малко. Москва и Анкара още не са подписали споразумението за строителството му, а заради очертаващите се предсрочни избори в югоизточната ни съседка няма изгледи това да се случи скоро.

Президентът подчертава, че отказът от “Южен поток” не означава, че Русия няма да развива съвместни проекти с България. Според него страната ни е изключително близка с Русия в духовен и исторически план и взаимоотношенията ще бъдат развивани във всички направления.

7plus7.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!