Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ето как действа чаша студена вода след хранене!

чаша студена вода

Дали и вие обичате да пиете чаша студена вода след хранене? Спомнете си какво се случва, когато със студена вода, която сложите в тиган с мазнина, в която сте пържили.

Същото се случва и в храносмилателната система. Студената вода втвърдява мазнините от храната в стомаха, които сте консумирали по време на хранене и така се създава солидна маса от мазнини които трудно се стопяват. Когато се сблъскат със стомашната киселина мазнината се разбива и тази смес се абсорбира в червата преди твърдата храна.

През не толкова далечната 1969 година на рентгенолози се налага да задържат бариева каша в стомаха на човек за времето, необходимо за извършване на рентгеново изследване. Оказало се, че ако кашата се приеме, без да се затопли предварително (веднага след изваждането й от хладилника), тя "напуска" стомаха по-бързо, отколкото рентгенолозите успяват да настроят тогавашната не съвсем съвършена апаратура (1969).

Специалистите проявяват интерес към този факт, провеждат експерименти и установяват, че ако по време на ядене се консумират студени напитки (студена вода или газирана напитка с лед, например), то времето на престой на храната в стомаха намалява от 4 - 5 часа до 20 минути. Т. е. при приема на студена вода количеството, което сме изяли, буквално се избутва от стомаха.

На първо място, това е пряк път към затлъстяването, защото по този начин човек не може да се засити и чувството на глад настъпва много бързо, след като сте се нахранили. Вторият момент е, че това дава старт на гнилостните процеси в червата, защото нормалното храносмилане всъщност не е нормално.

Между другото, вероятно това е пътят, чрез който големите вериги за бързо хранене реализират огромни печалби. Хапвайки хамбургера, сандвича, хотдога, пицата или каквото и да било друго в компанията на ледена напитка, вие никога няма да се заситите с фаст фууда и винаги ще искате още и още, и още... Със същата цел цената на топлите напитки се завишава или те изобщо не се предлагат на такива места. Изпиването на студена напитка след хранене пречи на пълноценното преработване на белтъчините, съдържащи се продуктите, които сме приели. Тези белтъчини няма да се разделят на аминокиселини.

Храната бързо напуска стомаха, а всички протеинови елементи ще изгният в червата (необработеният белтък започва да гние сравнително бързо при температура 36,6 градуса). Така вие не само ще похарчите пари за продукта, а и вместо полза, ще си навредите, навличайки си чревни възпаления (колити, ентерити) и дисбактериоза.

Изводът: не пийте студени напитки преди и след хранене. Температурата им трябва да бъде не по-ниска от стайна. Същото се отнася и за сладоледа - консумиран след ядене, ще даде същия ефект.

Друга популярна заблуда е, че студената вода по-бързо утолява жаждата. Физиолозите обясняват, че това не е така. На организма му е необходимо повече време за нейното усвояване, защото тя първо трябва да се затопли в стомаха до телесна температура.

Водата със стайна температура (и още повече топлата) се усвоява веднага и моментално утолява жаждата. /leididi1.blog.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!