Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как да живеем дълго и без болести според д-р Фредерик Салдман

Катя Димитрова

„Най-доброто лекарство сте вие“ – така е озаглавена най-новата книга на прочутия френски кардиолог и експерт по здравословно хранене д-р Фредерик Салдман. Тя бе представена лично от него в столицата снощи.

Д-р Салдман е написал смела и прагматична книга, която за броени дни се превръща в истински хит във Франция и бележи невероятен успех в другите страни, където е издадена.

Неговата основна теза е, че въздействието върху причините за болестите е най-надеждната преграда срещу тях. Тя е подкрепена с научни аргументи, статистически данни и множество примери от собствената му практика.

Изданието предоставя на читателя ключове, с чиято помощ всеки сам да навлезе в територията на здравето и да овладее основните му компоненти – хранене, сън, телесно тегло, полов живот, стрес и стареене.

Той предлага практични съвети и средства за защита, които активират естествените лечебни сили на организма.

От книгата може да се научи какви са ползите за здравето от най-простите неща, как да повишим имунитета си, да намалим риска от развитие на рак, инфаркт и деменция и да увеличим продължителността на живота си чрез здравословен режим и самоконтрол върху позитивната си нагласа.

Според д-р Фредерик Салдман всеки познава съвременната медицина по един или друг начин – като лекар или пациент, но това е медицина не на лечението в истинския му смисъл, а на третирането – не се изцелява болестта, а се третират нейните симптоми. Така на практика лекарят влиза в ролята на „механик", който "поправя счупената част“.

Поради това медикът предлага методи, чрез които всеки сам да инициира своето оздравяване и да влезе в ролята на лекар на самия себе си. Той посочва, че природата може да се справи дори и с най-тежките болестни състояния, някои от които и до днес се считат за нелечими.

По думите на д-р Салдман в тялото ни има десетки рецептори на самолечение. Така например китайската медицина показва как при високо кръвно налягане, то може да бъде понижено за минута само чрез натискането на една определена точка зад ухото. Точно такива удивителни методи впрочем са дали идеята на учения да развие теориите си .

Той посочва също, че има органи, които в миналото са се отстранявали с лекота, но те всъщност имат своите функции и трябва да бъдат на своето място. Такъв пример са апендиксът и сливиците.

Темата за рака е една от основно застъпените в книгата. Салдман посочва как вирусните заболявания например могат да лекуват злокачествени заболявания.

Личната хигиена е от особено значение за доброто здраве, припомня ученият. Той посочва, че ако мием ръцете си преди всяко хранене, намаляваме опасността от инфектиране с вируси с 30%. Медикът дава пример с мобилните телефони, при които, след две години ползване, 5% от теглото е съставено от човешки мъртви клетки от ухото. Затова те трябва да се почистват и сменят регулярно.

Два пъти в месеца трябва да се почиства хладилникът у дома, тъй като в него се събират множество вредни микроорганизми, които попадат в храната, а чрез нея – в нас.

Нещо важно по тази тема е т.нар. „война за тоалетната чиния“ между жените и мъжете. Но тук става въпрос за малко по-различен поглед върху това. В Щатите например, след ползване на тоалетната, хората винаги пускат капака, което обаче не е добре застъпено сред европейците. Задължително е водата да се пуска, след като е поставен капакът, тъй като в противен случай струята на водата разпръсква множество бактерии в банята, които след това попадат в организма. Те навлизат в дихателната система, при което причиняват ринофарингит и белодробни заболявания.

И понеже, когато се говори за здраве, няма забранени теми, Салдман посочва, че констипацията, от която страдат редица хора, може да се облекчи с едно леко повдигане на краката, докато човек е седнал върху тоалетната чиния. Така червата се освобождават по-лесно, а и това спестява един час седмично, шегува се медикът.

Една от най-полезните за тялото практики е гладуването. Изследванията сочат, че един ден гладуване всяка седмица намалява с 20% риска от развитие на рак и сърдечносъдови заболявания, като в същото време спомага за красотата и виталността на тялото.

Що се отнася до храната – задължително е избягването на препържени и препечени ястия. 3 см препечено месо например има зловредния ефект на 200 цигари. И макар „една ябълка на ден да държи доктора далеч от мен“, трябва да се имат предвид малките кафеви петънца по кората на плода, които често не се отстраняват. Те обаче крият риск за здравето, защото в тях се съдържат много силни канцерогенни вещества.

Когато се приготвят ястия от риба, тя трябва да бъде замразена преди това. Причината е, че в нея живеят малки червейчета, подобни на тения, които пренасят опасни зарази. Замразяването ги убива и прави месото на рибата напълно безвредно.

„Когато слагате лимон в чая си, преди това обелете кората му“, съветва докторът. В днешно време всички плодове и зеленчуци се обработват с опасни пестидици. Това важи и за лимоните. Когато кората му се потопи в горещата течност, химикалите се разтварят и така освен чай, пиете и пестидици, изтъква Салдман. /puls.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!