Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво не знаем за песента „Хубава си моя горо“?

Ето малко факти от историята на песента, която почти се е превърнала в химн на красотата на България.
„Хубава си моя горо“ всъщност е стихотворение на безсмъртния български поет Любен Каравелов.

Написано е в навечерието на Априлското въстание, а за първи път е отпечатано през май 1875 г. в списание „ Знаме“, което Каравелов издава в Букурещ. 

Това лирично стихотворение на Каравелов е смятано за израз на носталгията му по дома и болката, която е изпитвал, когато е виждал нехайството за свобода, бавното напредване на революционната работа  и многобройните трудности...

Негови съвременници твърдят още, че картините описвани в творбата, са реални места от родното място на Каравелов - Копривщица.

До средата на 20 век „Хубава си моя горо”е под формата на стихотворение, а после младият композитор Георги Горанов добавя мелодия към текста, създавайки една от най-запомнящите се възрожденски песни.

Елегията на Каравелов е считана национален химн на град Копривщица и на Националния събор на българското народно творчество.

Към днешна дата - песента е изпята от десетки изпълнители, в различни жанрове – народни певци, естрадни, поп-фолк и рок изпълнители.

Преведена е на няколко езика, включително и на немски.

„Хубава си моя горо” е изпълнявана и от естрадната легенда Лили Иванова, и дори от „поп-фолк краля” Азис.

Днес , „Хубава си моя горо“  се слуша най-често от емигрантите. Милионите българи-емигранти по света, на които е „станало нужда“ да оставят България.

И онова, което им остава е да преживяват носталгията със слушане. На текстове като този, написан от Каравелов преди 140 години. /lentata.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!