Следвайте "Буднаера" в Телеграм

WSJ: Защо Китай не може да спре срива

Китай - фондов пазар

Мерките на властите в Поднебесната за спасяването на фондовия пазар бяха противоречиви и лошо координирани и по тази причина неефективни, се казва в анализ на "Уолстрийт Джърнъл".

"Настоявам за провеждането на резултатни мерки за спасяването на пазара", заяви министър-председателят Ли Къцян на извънредно заседание с водещите финансисти, провело се на 4 юли тази година.

Той също така помоли Китайската народна банка /КНБ/, министерството на финансите и регулаторите на пазара на ценни книжа и банки да работят координирано.

КНБ отпусна пари в подкрепа на котировките и в помощ на инвеститорите, купуващи акции със заемни средства. Комисията по регулиране на пазара на ценни книжа /CSRC/ прекрати провежданията на първични предлагания на акции IPO. Държавните компании и банки обещаха да купуват акции.

Това обаче се оказа недостатъчно. От 23 юли пазарът загуби още 8,9%, а от средата на юни - 27%, загубвайки капитализация в размер на 3,4 трилиона долара. Сривът разкри "недостатъчната координираност на регулаторите", отбелязва икономистът от Китайската академия за обществени науки Чжан Мин.

На среща при премиера управляващият КНБ Чжоу Сяочуан и министърът на финансите Лоу Цзивей се обявиха срещу агресивните интервенции. Но в крайна сметка те се съгласиха с плана на премиера, а на 8 юли той беше подписан от китайския президент Си Цзинпин. КНБ обеща да "усили сътрудничеството с финансовите регулатори, за да изключи възникването на системни или регионални финансови рискове".

Но регулаторите не притежаваха опит за сътрудничество и трябваше да се учат тепърва на това. За работата на създадения през 2013 г. Координационен комитет по финансова стабилност не се е чуло нищо от учредяването му. На 27 юни, когато пазарът вече беше обхванат от разпродажби, КНБ понижи лихвата и изискванията към резервите на банките. А след няколко дни CSRC разреши няколко IPO, макар да нямаше търсене на акции. Решението на CSRC съдейства за усилване на разпродажбите, заявяват анализаторите.

Проблемът е в това, че КНБ отговаря за финансовата стабилност в Китай, а CSRC, регулираща капиталовите пазари, иска да даде на държавните компании възможността да продават акции, за да си плащат дълговете.

Бумът на китайския пазар се финансираше за сметка на маржиналното кредитиране, но нито един от регулаторите не отговаряше за това. За годината, приключила в началото на юни, размерът на кредитите, отпуснати на брокерите за покупката на акции, се увеличи 5 пъти до 2 трилиона юана /322 милиарда долара/. Тези данни не включват в себе си кредитите, които инвеститорите взимаха от онлайн-кредитори и от банките. По оценките на Everbright Securities става дума за още 2 трилиона юана. Когато започнаха разпродажбите, на КНБ й се наложи да помага на брокерите, за да могат те да продължат да дават кредити за покупката на акции.

В средата на април CSRC поиска от брокерите да съкратят маржиналното кредитиране. Но това доведе до съкращаването на ликвидността на пазара и през май CSRC реши да се откаже от тази мярка, а през юли разреши на инвеститорите да взимат ипотечни кредити за покупката на акции.

На 27 юли индексът Shanghai Composite преживя най-лошият спад за 8 години – 8,5%: инвеститорите бяха изнервени заради слуховете, че Пекин започва да съкращава помощта за пазара. "Този срив е урок за правителството", показващ, как трябва да се взаимодейства с пазарите, резюмира икономистът на "Джей Пи Морган Чейс" за Китай Чжу Хайбин. /darikfinance.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!