Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Америка се готви да удари от космоса?

САЩ, оръжия в космоса

САЩ отказват да участват в международно споразумение за предотвратяване разполагането на оръжия в космоса. Москва е разтревожена.

“Немалка тревога предизвиква упоритият отказ на САЩ да участват в изработването на международно споразумение за предотвратяване разполагането на оръжия в космоса”, – заявиха от МВнР на Русия.

Вашингтон продължава да допуска възможността да употреби превантивни силови мерки даже при ПРЕДПОЛАГАЕМИ враждебни действия от страна на други държави, което противоречи на нормите на международното право.

Руската дипломация се аргументира чрез документ от обединения комитет на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ JP 3-14 “Космически операции”, в който се допускат “превантивни мерки от дипломатичски, информационен, военен и икономически характер”.

Подобно “развързване на ръцете” едва ли може да способства за гарантирането на сигурността, а и едва ли ще съдейства за глобалната стабилност, – подчертава руското външно министерство.

Разполагането на ядрено оръжие и оръжия за масово поразяване в космоса е забранено чрез договора от 10 октомври 1967 г. До 2011 г. договорът е подписан от 100 държави, а още 26 държави са го подписали, но все още не са го ратифицирали.

Споразумението между СССР и САЩ беше постигнато, когато двете държави вече бяха извършили цяла серия от мащабни ядрени опити в миналото. СССР и САЩ активно разработваха и неядрено космическо оръжие: започвайки от ракети клас “космос-космос” и завършвайки с бойни орбитални кораби. В СССР се разработваше пилотируемият космически кораб “Союз” 7К-ВИ (“Звезда”) с автоматично авиационно оръдие НР-23.

Без нито едно изключение всички американски президенти са одобрявали финансирането на програми за създаването на неядрено ударно космическо оръжие.

В знаменитата програма “Стратегическа отбранителна инициатива” Роналд Рейгън даде старт на оръжията от клас “космос-космос”, “космос-земя”.

По време на президентството на Джордж Буш-младши през 2006 г. беше тествана новата военна совалка Х-37А.

През 2009 г. Барак Обама одобри доктрината “Космически операции” за планиране, провеждане и оценка на космическите операции за всички видове американски въоръжени сили. Между другото, тя предвижда провеждането на бойни операции с настъпателен характер.

На 28 юни 2010 г. Обама одобри документа “Национална космическа политика на САЩ”, който дава правото на свободен рейд и безпрепятствено функциониране в космическото пространство на американските космически системи като национална собственост на САЩ. Пак през 2010 г. Пентагонът проведе успешни изпитания на бойния безпилотен космолет Х-37В.

Х 37 В _x37На 28 юни 2010 г. Обама одобри документа “Национална космическа политика на САЩ”, който дава правото на свободен рейд и безпрепятствено функциониране в космическото пространство на американските космически системи като национална собственост на САЩ. Пак през 2010 г. Пентагонът проведе успешни изпитания на бойния безпилотен космолет Х-37В.

Списание «Jane’s Defense Weekly» неведнъж публикува материали, в които се казва, че проект Х-37 обслужва само и единствено интересите на министерството на отбраната на САЩ. Нещо повече – проектът предвижда разполагане на оръжия в космоса.

Проектът има за цел унищожаването на балистични ракети в полет, като така съдейства на наземната и морската ПРО на САЩ. Х-37 ще обслужва и орбиталните платформи, на които ще се базират ракетни оръжия, както и спътниковите групировки.

През 1963 г. се сключва договора за частичната забрана на ядрени опити в атмосферата, в космическото пространство и под водата. Последват договори за космоса през 1967 година и споразумение за работа на Луната през 1979 г.

Понастоящем САЩ продължават да доминират в космоса.

Днес космосът се използва за всички видове техническо разузнаване и за всякакви други видове дейност. А през последните десетилетия САЩ полагат сериозни усилия за създаването на космическа ПРО.

Милитаризацията на космическото пространство от страна на американците продължава на пълни обороти.

В космоса отдавна има спътници, от космоса се провежда разузнаване…

В космоса са още Китай, Иран, Япония, Израел…

През 2008 г. на Конференцията по разоръжаването Русия и Китай внасят проект за договор за предотвратяване разполагането на оръжия в космическото пространство, за използване на сила или заплаха от сила по отношение на космическите обекти. През 2014 г. в Женева двете страни представят обновен вариант на документа.

В същото време американците разработват космически платформи за разполагане на елементи на ПРО и категорично отказват преговори по въпроса.

Милитаризацията на космоса е изключително опасен процес.

Освен ядрено оръжие, в космическото пространство може да се изнесе всичко, което позволява науката. А науката вече позволява от космоса да се въздейства върху наземни обекти – чрез лазерно, електромагнитно, лъчево оръжие и т.н.

Факт е, че САЩ работят по много различни проекти в тази сфера – хиперзвуков планер Falcon HTV-2, космически платформи за разполагане на елементи на ПРО в орбита, космолет Х-37В…

Но на този етап учените на могат да създадат хиперзвукова крилата ракета, а работата върху електромагнитни, електрохимически и други оръжия се извършват, да, но това се случва от десетилетия. Резултати, обаче, на този етап няма, твърдят учените.

Учените са убедени също, че никакви бойни космически системи няма да има в обозримо бъдеще. Причината за това била проста – на този етап от науката било невъзможно да се създаде нещо реално работещо в космическото пространство по технологични причини.

Къде е истината, никой не може да знае със сигурност. /vestnikzora.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!