Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американци надушиха много нефт и газ в българската част на Черно море

Петролният гигант "Ексон Мобайл" има конкретни очаквания към потенциала в българския район

Американският петролен гигант "Ексон Мобайл" гледа много сериозно на възможността да участва в конкурсите за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море.

Това е заявил Стейси Уелтмър, вицепрезидент на компанията,

по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на "Булгартрансгаз" Делян Димитров, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Срещата е проведена в новия глобален офис на "Ексон Мобайл" край Хюстън в САЩ.

Нашата група е първата делегация приета там.

От "Ексон Мобайл" са заявили, че

имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването на други части на Черно море.

Което най-вероятно означава, че вече разполагат с богата информация за много нефт и газ в български води.

По време на срещата Уелтмър е заявил, че компанията проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока "Терес" и "Силистар" в Черно море.

Делян Добрев е информирал бизнесмените за параметрите на двата блока и че обявата за старта на конкурсите е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз. Така компаниите, които желаят да участват, могат да купуват документи до 17 август 2015 година. А оферти ще могат да се подават до 21 септември. 

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков е обяснил, че след провеждането на конкурса, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар” и "Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години. /no-comment.bg/

Американци тайно проучват злато в Странджа за над 50 млрд. лв.

Професор: България е страната, в която има най-много самородно злато в Европа (КАРТА)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!