Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комшиите писнаха: Искат насилствено да ни българизират! Пол Крейг Робертс: Излизането на Гърция може да предотврати III Световна война Capital.gr: Гърция е последният съветски режим, който ще рухне в Европа

Срещата в неделя е свикана, за да бъде унизена още повече Гърция, твърдят от СИРИЗА

"Ние сме в трагична ситуация... дилемата, която кредиторите, за жалост, са сложили на масата, е или насилствена българизация на гръцкото общество, или излизане, или прекратяване на отношенията с нас". Това каза заместник-председателят на гръцкия парламент от партията СИРИЗА Алексис Митропулос пред телевизионния канал Мега.

По думите му срещата на 28-те в неделя е свикана, за да бъде унизена още повече Гърция и да бъдат сплашени държавите колонии, които са извън еврозоната.

Нещата са изключително трудни, в никакъв случай аз не съм "за" излизане на Гърция от еврозоната, дори и в състояние на фалит, казал още депутатът, като призовал премиера Алексис Ципрас да воюва по възможно най-добрия начин за своя народ.

Окончателното решение за кризата в Гърция се очаква да бъде взето в неделя от ръководителите на 28-те страни от ЕС. /blitz.bg/

Пол Крейг Робертс: Излизането на Гърция може да предотврати III Световна война

Dr Paul Craig Roberts: "people and the Greek government have before them the unique opportunity to prevent World War 3 all the Greek government needs to do and Greek people will get behind the government is to default on the loans, resign from the EU and from nato and accept the deal that the Russians offered them this would begin the unraveling of NATO very quickly Italy and Spain would follow so southern Europe would desert NATO and so would Austria, Hungary and the Czech Republic and NATO of course is the mechanism that Washington uses to cause conflict with Russia so as the EU and NATO unravel ability of Washington to produce this conflict disappears"

Capital.gr: Гърция е последният съветски режим, който ще рухне в Европа

Страната има много по-висок стандарт от това, което съответства на състоянието на икономиката й

В анализ, публикуван в capital.gr журналистът Костас Ступас разглежда икономическата и финансова криза в Гърция и прави интересни аналогии с България.От тях излиза, че ние сме по-добре в конкурентноспособността, но получаваме по-малки заплати и пенсии, докато южните ни съседи от десетилетия живеят със стандарт, който не отговаря на икономиката им.

Ето и пълния текст на анализа:

Онзи ден германският канцлер Ангела Меркел посети Тирана, където говори положително за присъединителните процеси на Албания към Европейския съюз (ЕС). В неделя българският премиер Бойко Борисов ще е един от 28-те лидери на ЕС, които ще решат дали Гърция ще остане в еврозоната и евентуално в самия ЕС.

Вчера в предаването „Общество – час Mega” заместник-председателят на парламента Алексис Митропулос говори за българизацията на гръцкото общество… Гърция изглежда е последният съветски режим, който ще рухне в Европа. Не съм спирал да подчертавам тази констатация от началото на кризата през 2010.

От доста години посочваме, че Гърция има много по-висок стандарт от това, което съответства на конкурентоспособността на икономиката й. От гледна точка на нейния Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението Гърция е сред 40-те най-богати страни, а според нейната конкурентоспособност – на 80-то място.

Гръцкото общество вместо да подобри конкурентоспособността, за да запази колкото е възможно по-голяма част от високия си стандарт, последва демагозите политици, които обещаваха продължаване на благоденствието със заеми.
Връх в награждаването на демагозите е Алексис Ципрас, в чиито ръце се случи да се озове страната.
Гърция и гърците бяха очаровани от чистия националпопулизъм и псевдосоциализъм на просперитета без конкурентна работа и свободен пазар.

Всеки път, когато през последните години посочвах опасността от българизация на гръцкото общество, бивах подиграван и обвиняван, че всявам страх.

В класацията за доход на глава от населението България се намира на 78-о място, а Гърция – на 38-о (данни от 2014). А в класацията за конкурентоспособността България заема 54-а позиция, а Гърция – 81-а.
В България средната заплата е 350 евро, а средната пенсия – 120 евро.

Сметката

Времето за получаване на сметката за мястото, което ще заеме гръцката икономика, започна да тече вече официално след затварянето на банките в понеделник, 29 юни. В последните 6 месеца ситуацията в гръцката икономика се е влошила в сравнение с признаците от 2014 за обръщане на дългогодишната рецесия от последните години.

Икономиката се върна към рецесията, а първичният дефицит се изпари. От 29 юни насам ситуацията се е променила драстично към по-лошо. За да получим представа за размера на случващото се през последните дни в икономиката е достатъчно да хвърлим един поглед върху следните параметри.

Според изявленията на представители на стопанските камари, икономическата дейност в повечето отрасли е намаляла с 80-90% след налагането на капиталов контрол. През 2014 Брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция е около 180 милиарда евро. Ако разделим БВП на 365 дни, това означава 493 милиона евро на ден.

От 29 юни до днес са минали 15 дни, следователно с 80% спад имаме загуби в размер на 6,1 милиарда евро, или спад на БВП с 3,3%. И това само за 15 дни... Тъй като капиталовият контрол ще остане дълго време, както ще остане и ударът върху доверието към банките и икономиката, този шок се очаква да продължи.

Дори ако рецесията в размер на 3,3% от 15-дневния удар на годишна база да е прекалена оценка, и спадът на икономическата дейност да не е 80%, а например 40%, общите загуби, които ще понесе икономиката тази година, пак ще бъдат неизчислими.
Безработицата ще се увеличи рязко, заплатите ще намалеят още, дори и там, където ще продължат да се изплащат, а публичните приходи и осигурителните вноски ще се сринат.

Без значение дали ще остане еврото, или ще бъде въведена драхмата, ударът за гръцката икономика тази година ще бъде по-голям от този през петте години на меморандуми. А въвеждането на драхмата ще донесе още по-голям хаос, при това не само икономически.
През последните години Гърция усети на гърба си последиците от прилагането на грешни меморандуми, намаляване на заплати и пенсии и увеличаване на данъци. Тази година ще усети последиците и от прилагането на политиката на СИРИЗА против меморандумите.

Тъй като много частни лица, но и фирми се страхуват от орязването на депозитите, те бързат да платят задължения, данъци и вноски, така че ще бъде отчетено временно увеличаване на приходите без покритие и продължение в бъдеще…
Това обаче прилича на цунами. В началото морето се отдръпва, но после се връща и потапя всичко…

Нова Малоазийска катастрофа

Забелязва се, че на много места в Атина, и изобщо в Гърция, таверните и заведенията като цяло са пълни. Увеличеното движение в супермаркетите има друга причина.

Според мен, това положение напомня продължаването на безгрижния живот в Смирна (днешен Измир) след 13 август 1922, когато е пробит гръцкият фронт в Афион Карахисар, до 13 септември същата година, когато турците пристигат и опожаряват най-големия и процъфтяващ по това време гръцки град. /БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!