Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Растения спасители неутрализират отровите във въздуха, пречистват въздуха в дома и офиса

Резултатите от проучването на NASA „Чист въздух“, проведено заедно с американската асоциация на градинарите показват, че определени широко разпространени стайни растения могат да помогнат в премахването на токсични вещества във въздуха, като бензен, формалдехид и трихлороетилен. По този начин може да се неутрализира ефекта от така наречения синдром на разболяващата къща.

Първото подобно проучване на NASA е от 1989 година, като целта била да се използват растения за пречистване на въздух в космическите станции. Всички растения абсорбират въглероден двуокис и освобождават кислород, но някои абсорбират дори повече токсини.

Според NASA е препоръчително наличието на поне едно растение на всеки десет квадратни метра площ в дома или офиса. Данните от проучванията показват, че микроорганизмите

живеещи в почвата на саксиите, както и някои видове растения, премахват бензена от въздуха.

Отровите във въздуха

Хората прекарват по-голямата част от времето си в помещения, затова качеството на въздуха в тях е важно. Съществуват 5 основни замърсители, които могат да окажат сериозно въздействие върху човешкото здраве.

Съдържа се в мастила, бои, лакове, лепила. При краткотрайно излагане на това вещество може да се появи главоболие, безпокойство, световъртеж и повръщане, а при по-големи дози дори кома.

Съдържа се в хартиени торбички, хартиени кърпички, талашитени плоскости и синтетични тъкани. При краткотраен досег се появява дразнене в носа, устата и гърлото, а при тежки отравяния – подуване на ларинкса и белите дробове.

Използва се при производството на пластмаса, синтетични тъкани, латекс, бои, лекарства и пестициди. Също така се съдържа в цигарения дим, изпаренията от двигатели, лепила и вакса за мебели. Краткотрайното излагане води до дразнене на очите, световъртеж, ускоряване на сърдечния пулс, главоболие, а в големи количества води до безсъзнание.

Съдържа се в бои, гумени изделия, кожа, цигарен дим и изпарения от двигатели.Може да предизвика дразнене в устата и гърлото, световъртеж, главоболие, обърканост. При тежка интоксикация води до сърдечни и чернодробни проблеми, увреждане на бъбреци и дори кома.

Съдържа се в почистващи препарати за стъкло, вакса за подове, ароматни соли и торове. Предизвиква дразнене на очите, кашлица и възпалено гърло.

Растенията спасители

Тези растения неутрализират отровите във въздуха. Някои от тях, обаче са отровни за котки, кучета и други домашни любимци. Желателно е да се провери дали растението, което ще се отглежда вкъщи е безопасно за домашните любимци.

Credits: myscienceacademy.org
fresh-science.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!