Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кои са най-желаните училища в София

Математическата и немската гимназии се сред фаворитите на учениците

най-желаните училища в София

Излезе първото класиране за гимназиите. Заради по-малкото ученици през новата учебна година ще бъдат закрити 204 паралелки. Софийската математическа, Испанската, английските, Френската и 73-о училище в София са най-желаните училища за гимназистите.Учениците запазват интереса си и към финансово-стопанските и търговските гимназии, съобщава bTV.

Желаещите да учат в гимназии от септември ще стигнат за формирането на 1040 паралелки.

Записването започва утре и ще продължи до 30 юни в училищата. Ако искат да минат напред в класирането, учениците трябва да подадат заявление за участие във второто класиране.

"Втората им възможност е с оригинала на удостоверението за завършен седми клас да се запишат в училището, в което са класирани. Ако не си го харесват, трябва да подадат заявление за втори етап на класиране. На второ класиране желанията не се пренареждат”, заяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Какво следва?

Седмокласниците, класирани по първо желание, трябва задължително да се запишат в училището, в което са приети. В противен случай местата им ще се считат за свободни, а системата няма да ги включи във второ класиране.

Приетите по второ, трето и следващо желание, които харесват училището и паралелката, също е добре да се запишат. Ако на второ класиране ученикът мине на по-предно желание, той няма право да избира къде да се запише, защото мястото от първото класиране не се пази.

Записването на седмокласниците след първото класиране става в училището, в което са приети, където трябва да представят следните документи:

- Удостоверение за завършен VII клас (оригинал);
- Служебна бележка от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) с резултатите от приемните изпити (оригинал);
- Медицинско свидетелство (само за училищата с профил "Изкуства", "Спорт" и професионалните гимназии) с валидност 1 месец;
- Характеристика от класния ръководител на ученика в VII клас.

В самото училище се попълват заявление и формуляри, които се попълват на място.

След записването се получава бележка, че ученикът ще бъде записан в съответното училище. Тя се занася в училището, където е учил до момента и оттам се получава друга бележка (отпускно), която се представя в новото училище. С това записването е окончателно завършено.

Второ класиране

Във втория етап на класирането участват учениците, които не са приети или са приети по второто си или следващо желание, но не са се записали.

Важно е, че за да участва във второ класиране, трябва да се подаде заявление за участие в него. То се подава в училището, в което ученикът е приет на първо класиране. Образецът се получава на място, може да се изтегли и от сайта на РИО.

Вторият етап от класирането се извършва отново по бал и според реда на желанията от заявлението за първо класиране. Този ред не може да бъде променян, а при този етап детето може да бъде класирано единствено на по-предно желание или да остане на мястото, където е било прието на първо класиране.

Трето класиране

Може да се кандидатства само за обявените най-късно до 9 юли от РИО свободни места, чийто брой е твърде ограничен, а мястото, на което детето е прието на второ класиране, не се пази.

За участие в третото класиране отново трябва да се подадат заявления от 10 до 14 юли в училищата гнезда, а резултатите от него се обявяват до 16 юли.

Четвърто класиране


Останалите незаети места се обявяват в съответните училища и РИО до 21 юли и за тях могат да кандидатстват неприетите или незаписали се след трето класиране ученици. Може да се кандидатства само в едно училище, а заявлението се подава до директора му.

Класирането се извършва в самото училище от определена от директора комисия, която подрежда учениците по низходящ ред в зависимост от бала и реда на посочените желания. Резултатите от него се обявяват до 28 юли, а записването се извършва в срок и по график, определен от директора на съответното училище./БЛИЦ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!