Какво става? Изтребители на НАТО преследват руски Ил-20

Има ли напрежение в Балтийско море, питат експерти

Ил-20

Изтребители на въздушната полиция са прихванали в бойния си обсег руски военен самолет Ил-20, който се е приближил към границата на Латвия в Балтийско море. Това се казва в съобщение на въоръжените сили на прибалтийската държава, публикувано в Туитър. Според тв канал "Звезда" от руска страна не е имало нарушаване на граничното пространство. По-рано изтребители на НАТО прихванаха други руски самолети - транспортния Ан-26, разузнавача Ил-20 и изтребителя Су-27.

На 3 юни военноморските сили на САЩ публикуваха на официалния си сайт още едно видео с прелитането на руския бомбардировач Су-24 над американския есминец "Росс". На кадрите се вижда как руският пилот преминава с бръснещ полет над флагмана на военноморските сили на Украйна - "Гетман Сагайдачни", провеждащ учения съвместно с есминеца на САЩ.

Видеото е заснето от борда на американския кораб. Екипажите и на двата военноморски съда провеждаха тренировки на 1 и 2 юни в северозападната част на Черно

море. Участие в тях взеха и украинските ВВС с хеликоптера Ка-27ПЛ и самолета Ан-26.

На 30 май стана известно, че руският бомбардировач Су-24 е успял да изтласка американския есминец "Росс", носещ на борда си крилати ракети, в неутрални води. От руското Министерство на отбраната отбелязаха, че поведението на екипажа на кораба е било "провокационно". Бомбардировачът е бил със задействани системи за ракетен прихват.

От руското Министерство на отбраната винаги са подчертавали, че въоръжените сили на Русия действат в пълно съответствие с международните договорености, а полетите на ВВС са "ежедневна боева подготовка". /БЛИЦ

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!