Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Грийнпийс” публикува черен списък с най-отровните храни, „Сникърс” е на първо място

храни

Природозащитната организация „Грийнпийс” публикува черен списък с производителите на храни, които ни тровят с генномодифицирани организми.

В този черен списък попадат производители, които използват ГМО с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите. Там могат да се видят имената на някои от най-големите производители и вносители на пакетирани хранителни продукти и безалкохолни напитки на територията на България.

Една част от предлаганите от тях продукти се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните – членки на ЕС, и на място получават български опаковки и етикети. Компаниите, които попадат в топ 20 на черния списък, публикуван от „Грийнпийс”, са:

 1. Snickers – шоколадов десерт
 2. Campbell – супи
 3. Uncle Bens – ориз, кетчуп
 4. Lipton – чай
 5. Mars – шоколадов десерт
 6. Twix – шоколадов десерт
 7. Cadbury – шоколад, какао
 8. Ferrero – десерти
 9. Nestle – шоколад
 10. Nestle – напитка Nesquik
 11. Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley –  езалкохолни
 12. Pepsi – безалкохолно
 13. 7-Up – безалкохолно
 14. Heinz – кетчупи, майонези, сосове
 15. Nestle – детски храни
 16. McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене
 17. Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни
 18. Unilever – детски храни
 19. Knorr – сухи супи
 20. Hipp – адаптирани млека и бебешки пюрета

Този списък може да се допълни и от редица други европейски производители, за които беше установено, че предлагат продукти с по-ниско качество на съставките за новите страни членки и цяла Източна Европа. Проверки на компетентните европейски органи уличиха в подобни търговски практики Coca-Cola Co., както и продукти на други производители напр. кафе Jacobs, подправките Kotanyi.

Фактът, че медиите в по-бедните страни – членки на ЕС, в това число и българските медии, масово не публикуват информация за вложени ГМО или нелоялно търговски практики, може да бъде обяснен само с икономическа зависимост. Топ 20 на компаниите, които предлагат продукти с ГМО, почти напълно съвпада със списъка на най-големите рекламодатели в българските медии. /viaranews.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!