Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Класираха 10-те най-полезни храни. Броколите, канелата и кокосът в топ 3

Класираха 10-те най-полезни храни

Световната здравна организация класира 10-те най-полезни храни, които всеки от нас би трябвало да слага по-често на трапезата си и да използва по-често в менюто си, тъй като те зареждат организма с полезни съставки и не позволяват да се развиват в тях опасни болести.

Първото място е за броколите. Повечето от здравословните си свойства те дължат на фитохимикалите, наречени изотиоцианати. Изследванията показват, че те са изключително важни за предотвратяване на някои видове рак. Като една от ненадминатите суперхрани на майката природа, те са с високо съдържание на витамин С, А и Е, както и на много други важни витамини и минерали.

Втората от чудесните най-полезни храни е канелата. Половин чаена лъжичка на ден помага за намаляването нивата на кръвната захар.

Внимание: Коя канела е истинска и колко вредна/полезна е тя?

Кокосът също е в списъка. Кокосовото мляко е много подобно на плазмата в човешка кръв. Така че всеки път, когато пиете кокосово мляко, смесено с някакъв друг пресен сок, давате на тялото си невероятен тласък на мощ и енергия.

Зеленолистните зеленчуци също попадат в класацията за най-полезни храни. Те са добър източник на желязо, богати са на фитохимикали, витамин С, бета каротин и омега-3 мастни киселини.

Авокадото е следващият продукт сред необходимите най-полезни храни. Множеството здравословни мазнини и хранителни вещества, открити в него – олеинова киселина, лутеин, фолиева киселина, витамин Е, мононенаситените мазнини и глутатион, помагат да защитите тялото си от сърдечносъдови заболявания, рак, дегенеративни очни и мозъчни заболявания.

Следващата храна е бобът и бобовите култури. Те повишават нивото на хормона лептин, който контролира апетита. Бобовите култури са мощна комбинация от витамини, калций, калий и фолиева киселина.

Ореховите и бадемовите ядки също спадат към списъка с най-полезни храни. Само една малка шепа орехови ядки на ден доставят необходимата доза за организма омега-3, алфа-линоленова киселина, мелатонин, мед, манган и гама-токоферол под формата на витамин Е, който подпомага сърдечната дейност. Орехите предпазват мозъка и предпазват от болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Сред останалите в списъка с най-полезни храни, които трябва да си осигуряваме всеки ден, са рибата, горските плодове и полезните масла като зехтин, ленено, конопено, тиквено масло, слънчогледовото олио./ viaranews.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!