Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Евгени Комаров: Никога няма да открият хапче, което удължава живота на човек, ние стареем всеки ден

Руски учени са открили хапче за подмладяване. Това дали е истина? Отговор на този въпрос дава един от изследователите на проблемите, свързани със стареенето, д-р Евгени Комаров, пише myclinic.bg.

- Д-р Комаров, моля кажете до каква възраст човек се развива и кога започва да старее?

– Още Аристотел е казал, че старее само формата. Организмът ни старее, старее структурата, старее и деградира например главният мозък, но едновременно с деградацията произтича и усъвършенстването, натрупването на интелектуален опит. Не може да не сте забелязали, че не непременно само при възрастните хора, а и при по-младите се случва да забравят някакво име или формулировка, но като напрегнат малко мозъка си, си го спомнят. Това означава, че при стареене страдат пътищата на връзките с архивната памет, но не и самият архив. Ние не губим този архив и в определени условия получаваме достъп до него.

- Искате да кажете, че системата на главния мозък деградира, но на определени негови участъци усъвършенстването продължава?

– Ненапразно сега интересите на еволюцията са съсредоточени върху главния мозък на човека. Останалото вече е постигнато. Ние няма какво да усъвършенстваме в соматиката, ние нямаме преимущества пред тигрите, лъвовете и вълците, нито дори пред силата на воловете, но що се касае до главния мозък, никой не може да се сравнява с нас, хората. Еволюцията сега прави всичко възможно, за да получи главният мозък най-благоприятното в своето развитие. А за целта е нужно всеки човек да преживее колкото може повече, да натрупа колкото може повече информация в своята интелектуална сфера, колкото може по-твърдо да фиксира и след това да покаже тази информация…

Аз може да се повторя, но пак ще го кажа: не се е появил и никога няма да се появи химически препарат, който да осигури стопроцентово удължаване на живота. Сега търсят “гена на стареенето”, често съобщават, че са го открили, не, това е чиста измама. Защото процесът на стареенето – това е цялата биология. Всичко у нас, хората, всеки ден старее, затова е просто фантазия, че някаква си химическа молекула може да ни избави от стареенето. Няма и няма да има такъв препарат, който да е удължил живота на човека… /viaranews.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!