Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В. Волева: „За банките няма правосъдие. За всички останали правосъдието е задължително... Член 417 от ГПК е смъртта на България...

адв. Веска Волева

Член 417 от ГПК е смъртта на България. Той разсипа бизнеса и хората. Проблемът в него е, че първо те убиват, а след това се доказва дали е правилно, или не, каза адв. Веска Волева по повод опитите за промяна на чл. 417 от ГПК, който в момента, по думите й, дава на банките права, равностойни на тези на държавата и общините.

„За банките няма правосъдие. За всички останали правосъдието е задължително, за банките обаче - няма. Поради тази безнаказаност те започнаха да злоупотребяват в такива мащаби. Ако имаше наказателно производство, всичко щеше да излезе наяве, порочните практики щяха да са минали през съда и те щяха да знаят, че това не може.

Ако вие не сте взели заем, но утре ви изкарат едно такова заповедно производство, без да го разберете, ще продадат жилището ви и вие след това ще доказвате, че тази банка не сте я виждали никога. Но първо ще ви продадат жилището. Аз имам такива случаи - продадено жилище, без човекът да е стъпвал в банките", каза Волева в интервю за БНР.

Председателят на Асоциацията на българските банки Петър Андронов коментира, че едва в 0,1% от случаите съдът е постановил, че банките неправилно са изчислили размера на дълга. Членът касае най-вече необслужваните потребителски кредити, които към края на 2014 г. са 255 хиляди: „Чл. 417 осигурява автоматичен процес по издаване на изпълнителни листи и действия срещу нередовни длъжници, но, обърнете внимание, те правят това с парите на депозантите, а парите на депозантите са парите, които в крайна сметка, по силата на българското законодателство, са гарантирани от българската държава".

Адвокат Десислава Филипова коментира, че на практика масово изпълнителните дела по въпросния член приключват преди исковете. Ако хората възразят, и то своевременно, това не води до автоматично спиране на изпълнителното дело, запор на сметките и заплатите и т.н. В такъв момент хората нямат и пари да се обърнат към адвокат, допълни тя. /cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!