Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Унгарките 6 години в отпуск по майчинство, а в България...

Всяка втора жена у нас се страхува от финансова нестабилност и зависимост, ако роди дете

майка с дете

Унгарките ще могат да взимат 6-годишно майчинство, като част от реформите на премиера Виктор Орбан, стимулиращи раждаемостта в страната.

В първите шест месеца след раждането майките получават 70 на сто от дотогавашната заплата, между шестия месец и втората година държавата изплаща 50% от заплатата, а през последните четири години се изплащат символичните 100 евро.

Също така гражданите на Унгария, освен заплатата си получават и купони, които могат да използват в местни заведения и хотели. Тази мярка цели местните заведения да реализират по-големи печалби, като гражданите се насърчават да посещават родни търговци, а не чуждестранни вериги.

Но Европейската комисия е получила жалби от чужди компании, които твърдят, че тази система несправедливо им отнема печалбите, а целта е да се намали конкуренцията.

Унгария въведе още една новост - програма за заетост на бездомните, които сега работят като част от обществените комунални услуги.

Вместо социални помощи за безработните, правителството на Виктор Орбан осигурява работа на тази част от населението. В момента безработицата в Унгария е 7 на сто. /vsekiden.com/

Всяка втора жена у нас се страхува от финансова нестабилност и зависимост, ако роди дете

Почти всяка втора българка /47 на сто от анкетирани жени/ се опасява от финансова нестабилност и зависимост, ако роди дете в настоящия момент. Това показва проучване, извършено от "Еxacta Research Group" и представено в Националния пресклуб на БТА.

Това са страхове на най-младите жени, на студентките, на живеещите с много трудности и на наетите на временна работа.

От анкетираните 36 на сто твърдят, че в емоционален план и те, и партньорът им не са подготвени да имат дете.

Така отговарят най-младите жени, студентките, живеещите в столицата и упражняващите свободни професии.

На трето място - 35 на сто от жените, изразяват притеснение, че при евентуално раждане на дете в момента, би могло да пострадат работата им и кариерното им развитие. /novini.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!