Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Светозар Гледачев: България ще бъде "ограбена" с около 10-14 млрд.

Светозар Гледачев

България може да плати милиарди за аферата КТБ

Проблемът с КТБ няма да се реши през следващите години. Той постоянно ще взривява българската политическа и икономическа действителност в следващите 10 години, коментира пред БНР финансовият анализатор Светозар Гледачев.

Според него Цветан Василев ще съди държавата и ще се наложи да му се платят всичките загуби. По този начин той ще изкара пари и от съсипването на банката, а България ще бъде "ограбена" с около 10-14 млрд.

"Оманският фонд, който има 30% от акциите в КТБ – 180 млн. лева, съди България във Вашингтон за 700 млн. евро. Това е повече от 8 пъти повече от уставния капитал на Фонда в банката. Сложете уставния капитал на Василев и ВТБ и изчислете колко милиарди ще се дадат", прогнозира Гледанчев.

"Цветан Василев ще ни осъди, защото по документи в последните 10 години банката е била по документи блестяща и заверявана от един от най-големите одитори в света. Международните институции и съдилища вярват на документи, а по документи тя е била обезпечена, активна и блестяща", посочва финансовият експерт.

Всеки долар или лев в света може да се проследи, но гражданите никога няма да разберат къде са отишли парите от КТБ, смята Гледачев.

"Ние, гражданите, нищо не печелим от този международен одит. Това политиците го правят, за да ни замажат очите. На практика КТБ продължава да се разграбва и ще се разграбва още дълго време. Има много начини за легално крадене и източване на банката. В момента 99.3% от кредитите са необслужвани. При теглене на кредит има обезпечения, гаранции в някаква форма. Кредитите не се отпускат така, а в случая – почти 100% никой да не си обслужва кредитите. Това е невъзможно и това е друга форма на източване на банката", категоричен е Гледачев. /darikfinance.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!