Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Македония има египтяни, но нямало българи?!

Андрей Ковачев

Интервю на Таня Джоева за кражбата на история, праговете на търпимост и националните каузи

- Г-н Ковачев, на лидерската среща в Скопие в четвъртък опозиционният СДСМ поиска преходно правителство, оставка на прокурора и на ръководството на националната телевизия, промени в начина на правене на избори. Това ли е пътят към съгласие в Македония и дали Никола Груевски ще приеме предложенията? 

- Единственото разумно решение е премиерът Груевски да подаде оставка и да има временно правителство, което да подготви честни и прозрачни избори, които да не са подвластни на старите зависимости. Но имам съмнения, че г-н Груевски ще приеме този процес, който многократно му беше загатнат и от международната общност, а и от премиера Борисов.

И който е в интерес на македонските граждани. 
Македония е държава с 2 милиона жители. От тях 1,2 милиона е славянско население. Ако сме коректни към историята, това са българите, които след 1944 г. бяха насилствено променени в друга посока на тяхното национално съзнание. Останалата част са албанци, турци, власи, роми и др. Тези 1,2 милиона са разделени на два лагера - на привърженици на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ с лидер Зоран Заев. Според ВМРО-ДПМНЕ две трети от тези 1,2 милиона харесват г-н Груевски, една трета - г-н Заев. Не зная дали е така. Имаме и няколко албански партии, които си разпределят остатъка. 

Както и 100 000 македонци с български паспорти, които никъде не са споменати като българи. В Македония не съществува националност българин. Официално има египтяни, но няма българи?! Това е държавотворчески проблем. 

- Какво имате предвид? 
- Самото начало на държавата беше сгрешено с агресивното налагане на нова идентичност. Това неминуемо води до конфликт със съседните държави. Те няма как да преглътнат кражбата на история и на идентичност. 

- Външният ни министър декларира, че „България подава ръка на Македония“. Можете ли да преведете този дипломатически израз при неизчистените въпроси между двете страни, които и вие споменахте? 
- Ние трябва да разделяме ясно нашето отношение към правителствената политика и към македонските граждани. Исторически ние сме най-близките хора до тях на тази планета!

Като евродепутати ние винаги сме казвали, че искаме да помагаме гражданите на Македония час по-скоро да станат и европейски граждани. И всички ужаси и рани от миналото да се прочетат и да се знаят, но те трябва да бъдат излекувани в XXI век само чрез европейска интеграция. Не чрез война, не чрез нови окопи, не чрез пропаганда и насаждане на омраза. Когато и на Балканите станат символични границите, както са в западната част на континента, няма да има значение къде се разделят България и Македония или Македония и Гърция.

Пропагандата на някои медии в Скопие твърди, че „бугарските европратеници“ били антимакедонски настроени и работят срещу Македония. Това не е истина. Напротив.

- ЕС обаче спря приема на нови страни, следващото разширяване ще бъде след 2019 г. Извинявайте, но това не е ли демотивиращо за македонските граждани? 
- Така е. Но ангажиментът на ЕС към Западните Балкани остава неотменен. Страните от този регион не трябва да бъдат оставяни като бяло петно на несигурност. Процесът на преговори продължава, но самият финален акт ще се случи след 2019-а.

- Вие можете ли да заявите, че изходът от случващото се в Македония е не Майдан, а кръгла маса, където се водят преговори? 
- По-добре е демокрацията да е кръгла маса. Не симпатизирам на опозицията нито от гледна точка на идеология, нито от гледна точка на история. СДСМ е все пак наследник на бившата компартия в Югославия. Но в тежки моменти трябва да има минимална доза разбирателство и практиките на правителството да бъдат променени - при използването на силовите институции, при зависимостите в съдебната система, в медиите. Те не може да бъдат впрегнати само в машината за печелене на избори, в насаждането на идентичност, в правенето на скулптори, музеи, енциклопедии, песни и танци в прослава на великата македонска идентичност от античността през Александър и Клеопатра до Самуил и българските възрожденци.

Държавотворческото начало на Македония води до задънена улица. Няма как България да махне с ръка и да каже: „Е, нека съседите бъдат македонци с нашата история.“ Нека бъдат македонци, но е кощунство хора, които не могат да се защитят - нашите видни дейци от миналото, които са се определяли като българи - изведнъж да бъдат обявявани за македонци, които са се борили срещу... българите. Кощунство е.

- Остър сте в думите си. 
- Да, трябва ясно да кажем: ние приемаме, че има хора в Република Македония, които се чувстват македонци. Но никога не можем да приемем, че за да се чувстват те македонци, имат право да променят цялата човешка история.

- „Бугарските европратеници“ единни ли сте в позицията, която вие страстно защитихте? 
- Да. И в миналия мандат на Европарламента, и сега, независимо от нашите политически различия. Желанието ни е да покажем, че помагаме на македонските граждани обратно на пропагандата в Скопие, която ни представя като злодеи, които се били изравнили с гърците в опитите да пречат на европейския път на Македония.

- Виждате ли опасност за запазване целостта на Македония? 
- (Въздиша.) Темата е взривоопасна. Стоим твърдо на позицията, че не може да има промени на границите в Европа.

- Има хипотеза, че Македония се дестабилизира заради „Турски поток“. Тоест минира се възможността руският газ да поеме към Западна Европа. В тази версия има логика и тя печели привърженици. 
- Не смятам, че има логика. Смятам я за част от така наречената хибридна война. Какво стои зад тази хипотеза? Внушението, че американците и лошите европейци, соросоидите, правят пореден Майдан и че… 

- Прав сте, точно това стои. 
- Зная, затова я превеждам. Да продължа - и че лошите американци и соросоиди били дали „бомбите“ на социалдемократа Заев (става дума за записите, които уличават членове на правителството в корупция и изборни манипулации - б. р.), за да дестабилизира страната. Те били платили и на въоръжените в Куманово. Това е една от най-невероятните хипотези. Затова европейските институции искат прозрачно и бързо разследване на акцията в Куманово. Едно е ясно - точно когато набира сила протестна вълна срещу премиера Груевски, се случи актът в Куманово. Който трябва да обедини македонското общество срещу тероризма, а не срещу правителството. 

- Оптимист ли сте, че протестът на опозицията утре ще събере достатъчно голям брой привърженици? 
- ВМРО-ДПМНЕ също свиква протест ден по-късно. Затова се надявам протестите да протекат мирно, без провокации.

- И друга съседна страна следим с повишено внимание. Гърция или Македония е по-голямата опасност за нас? 
- Опасностите са различни. Едната е икономическа, другата бих нарекъл исторически-емоционална, или, не дай боже, да стане и друга. 

Вече има праг на нетърпимост, особено от страна на Германия, към шикалкавенията и отстъпките пред гръцкото правителство. 

- Възможният фалит на Гърция не стряска ли Европейския съюз? 
- Чувам две мнения по въпроса. Някои казват, че излизането на Гърция от еврозоната може да се преглътне. Гърция може да бъде преглътната, но Италия например вече не може да бъде преглътната. Ако Гърция излезе от еврозоната, всичко, което по-нататък ще се случи, ще бъде краят на еврото. Примерът може да бъде заразителен. Затова другото мнение е, че Гърция не бива да напуска еврозоната. 

- България си постави за цел влизане в Шенген. Това не е ли заклинание, което носи рискове, които се премълчават? Например наплив на бежанци. 
- Не, защото става дума за двустепенно приемане. Първо - през въздушните граници. През четирите международни летища София, Варна, Пловдив и Бургас няма как да се получи наплив на бежанци. 

Не искам да излезе, че съм по-голям скептик от г-жа Меглена Кунева, но не се ангажирам със срокове за приемането ни в Шенген. Недъгът, с който България влезе в Европейския съюз - корупцията и организираната престъпност - още го имаме и той не се смята за преодолян. Оборудването на нашите граници е даже по-добро, отколкото на други шенгенски страни, но проблемът е човешкият фактор, който стои зад компютъра. 

- Българският паспорт ще стане ли по-привлекателен, ако преодолеем и бариерата Шенген? Примерно за македонците. 
- Той е привлекателен и сега, но нашата администрация е блокирала получаването му. Десетки хиляди молби за българско гражданство или се отхвърлят, или се бавят изключително много. 

- България губи и от емиграцията, и от демографската криза. Как си обяснявате затегнатата политика? 
- Имаше сигнали до прокуратурата за злоупотреби с българското гражданство. Стресната, администрацията сега е толкова внимателна, че процесът е напълно блокиран. Разговарях с главния прокурор на тази тема. Неприемливо е да се дават паспорти на престъпници или на хора без български произход. Но не бива заедно с мръсната вода да изхвърляме и бебето. В Народното събрание има законопроект, който улеснява получаването на гражданство на хора с български корени. Но аз отивам и по-нататък: всички, които са били поданици на Царство България между 1941 и 1944 г., и техните наследници автоматично да получават българско гражданство. Това е наш национален интерес. 

- Виждате ли Шенген като национална кауза? Помирението на нацията не е ли най-добрата национална кауза? 
- Национална кауза за мен е справедливостта. Народът като суверен е гласувал за „слугите на народа“, каквито са държавните институции, за да гарантират справедливост в обществен интерес. Ние като български граждани нямаме чувство, че това се е случило. И наистина може би е добре да бъде въведено задължително гласуване. За известно време, без санкции или с минимални санкции, но с правен и морален ангажимент, както е в Белгия. /presa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!