Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гърция се опъна на САЩ няма да се отказва от "Турски поток", ще става енергиен център

САЩ призоваха Гърция да се откаже от „Турски поток” и да строи ТАР

Гърция не възнамерява да се откаже от изграждането на разклонението на "Турски поток" в страната. Това заяви гръцкият министър на индустриалната реформа, опазване на околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис след среща със специалния пратеник на Държавния департамент на САЩ и координатор на международните енергийни отношения Амос Хочстейнъм.

"Ние подкрепяме преминаването на газопровода през нашата страна, тъй като считаме, че този проект е от полза за гръцкия народ. Този газопровод ще доведе на ново ниво сътрудничеството и енергийната сигурност в Европа", заяви министърът.

"Гърция възнамерява да стане енергиен център", допълни още той. /blitz.bg/

Италианската „Сайпем“ възобновява полагането на газопровод по дъното на Черно море

Италианската компания „Сайпем“ (Saipem) е получила уведомление от клиента си „Саит стрийм транспорт“ за оттегляне на нареждането за спиране работата по полагане на газопровод по дъното на Черно море. Това предаде ТАСС, позовавайки се на информация от компанията.

„Сайпем съобщава, че са получени от клиента „Саит стрийм транспорт“ уведомление за оттегляне на нареждането за преустановяване работата и молба за възобновяване на операциите по строителството на газопровод в Черно море“, се казва в съобщението.

„Сайпем“ е дъщерна компания на ЕНИ, която получи договора за прокарването на тръбите от подводната част от газопровода „Южен поток“. След обявеното закриване на проекта, работата по него беше спряна. /blitz.bg/

САЩ призоваха Гърция да се откаже от „Турски поток” и да строи ТАР

Специалният представител на Държавния департамент на щатите по въпросите на енергетиката Еймос Хохщейн обсъди в Атина енергийни въпроси

Вашингтон е призовал правителството на Гърция да ускори реализацията на проекта Трансадриатически газопровод (ТАР), който ще осигури доставки на азербайджански природен газ до Европа и да не възлага надежди на руския проект „Турски поток”, съобщи „Асошиейтед прес”.

Специалният представител на Държавния департамент на щатите по въпросите на енергетиката Еймос Хохщейн е предал това послание при посещението си в Атина за обсъждане на енергийните проблеми на Европа. Според него, по време на разговорите са съгласувани повече въпроси, отколкото е очаквал първоначално.

Хохщайн е подчертал, че Русия е най-голям доставчик на природен газ аз Европа в момента, но трябва да се мисли и за диверсификация на доставките и от други източници. Такъв в момента е азербайджанския проект.

След преговорите министърът на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис заяви, че Атина „поддържа строителството на газопроводи, които ще доставят руски природен газ, но иска да стане и енергиен хъб в региона с повече възможности”. /БЛИЦ/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!