Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Тотко Найденов: Ударите по главата на новородените са най-сигурното „приспивателно” в много болници

На видна наша пианистка, бъдеща професорка, изгориха бебето в кувьоз

Д-р Тотко Найденов

Д-р Тотко Найденов потресен коментира случая с пребитото от акушерката бебе не само като специалист по социална медицина, а и като многодетен баща.- Д-р Найденов, гледахте ли вече видеото, където акушерката се опитва да убие новороденото бебе?

- Не, не пожелах да го гледам, защото се разплаках само при мисълта, че ще видя как някой малтретира новородено бебе. Едно току що изгряло слънчице за двамата си родители. За тази работа си има психиатри, следователи, съдебни заседатели, съдии.

Но аз чух, че се появиха гласове в защита на тази акушерка – била преуморена, давала 24-часови дежурства и прочие. Да, съществува т.нар. Бърнаут-синдром (Синдром на изпепеляването), чрез който се търси някакво обяснение за грубостите на медиците към пациентите им, което е недопустимо. И аз, и моите колеги в Ямбол неведнъж сме давали по 16 и по 24 часови дежурства и после се чувстваме като пребити. Поне два дни трябват за възстановяването след такова дежурства, но никога не сме дори и помисляли да нагрубим някого, камо ли да го ударим.. Проблемът с този Бърнаут-синдром повдига много принципни въпроси и не само към съответната болница: съществува ли за тях Кодекс на труда, служителите им застраховани ли са за професионален риск, ръководството им наясно ли са с психическата им устойчивост и т.н. Има и още нещо: нашите специалисти по здравни грижи: сестри, акушерки, клинични лаборантки са изключително ниско заплатени. Особено в държавните лечебни заведения – получават някъде около 500 лева месечно, и то при положение, че извършват много рискова работа по отношение заразяване от пациент.

- Така е, този случай породи много въпроси…
- Те не са от вчера. Ще си позволя да кажа още нещо страшно: говори се, че ударите по главата на плачещите новородени са честа практика и…най-сигурното „приспивателно”. Мой племенник така беше взет от родилното – с огромен хематом на главата. Така и не ни обясниха как го е получил. На една видна наша пианистка, бъдеща професорка, която беше преподавателка на моята сестра, изгориха бебето в кувьоза. Забравили да го изключат. Случката е преди много години, но винаги ще я помня. И не само аз, разбира се…

- Дали камерите ще предотвратят други потресаващи случки?
- Можем ли навсякъде да слагаме камери. В нашите родилни заведения продължава старата, социалистическа практика новородените да се отделят от майките им за няколко дни. Как може да се случва такова нещо, кому е нужна подобна карантина – та това е Майката! Това чудо го няма никъде в Европейския съюз или САЩ. Бебето трябва веднага да бъде дадено на родилката. Кой друг освен тя, свещената майка, ще се грижи най-добре за него. Министерството на здравеопазването и Дружеството по акушерство и гинекология би следвало да вземат отношение по въпроса. Нали майчиното и детското здравеопазване са неизменен приоритет на нашето здравеопазване? Толкова ли е трудно да се издаде Наредба в този смисъл? Въобще у нас на децата се гледа като на бройлери, а на родителите - като на някакви матрици за палачинки. В много частни АГ-болници искат луди пари от бащата, за да го допуснат да присъства на раждането и да окуражава родилката. И всичко това - на фона на ужасяващата демографска катастрофа! Вече имаме и неправителствено сдружение на жени против грубостите и издевателствата в родилните зали. Явно им е писнало от лошо отношение. Има ли подобно нещо в другите страни? Когато една жена се е замъчила да ражда, да става Майка, трябва да бъде обгрижвана само с любов. Но, както знаем, човеколюбието стана дефицит в нашите лечебни заведения. До там ни доведе пагубната "здравна реформа". Прав е проф. Милан Миланов като казва, че между здравната система и медицината е зейнала пропаст. Не виждам как ще я запълним.

Тодорка Николова, БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!