Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС става бежански лагер, България – столица на катуна

ЕС става бежански лагер, България – столица на катуна

ЕС официално от днес се превръща в огромен бежански лагер, в който ще се градят стотици транзитни и постоянни центрове за прием на нуждаещи се хора, дошли от Азия и Африка. На България е отредена ролята на столица, но не на ЕС, а на този своеобразен катун, където ще остават най-много т.нар. бежанци. 

Всичко това стана факт, след като Ангела Меркел, канцлер на ЕС,неформален лидер на общността, даде зелена светлина на този мегапроект „Бежански лагер – Европа“.

Лидерите на страните от ЕС се договориха да разпределят по цялата територия на Европейския съюз местата за прием бежанците от трети страни, се казва в заключителния документ от извънредната среща на ЕС по проблемите на миграцията.

„Създаваме първи пилотен проект за преселване по цялата територия на ЕС, предлагайки настаняване на хората, нуждаещи се от защита“, пише в документа. Освен това европейските лидери са се споразумели да „обсъдят варианти за организиране на спешно преместване на бежанци между всички страни-членки на доброволен принцип“.

КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ В ТАЗИ ОГРОМНА ИГРА С ПРИШЪЛЦИ ОТ ТРЕТИ СТРАНИ?

На България е отредена ролята на огромен буфер, където се чертаят планове за още 5 нови бежански центъра с общ капацитет от 12 000 места. Предложенията вече са обсъдени, остава да се входират и одобрят, като намесата на Меглена Кунева е от първостепенно значение по оста София – Брюксел.

Центровете трябва да бъдат в Симеоновград, Тополовград, Елхово, село Пънчево и Малко Търново, за да се държат далече от големите населени места – София, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Бургас.

Така ще се получи една огърлица от транзитни центрове, където да бъдат ангажирани и допълнителни човешки ресурси – гардове, санитари, хигиенизатори, социални работници, преводачи и складови работници. Тази тема от 2 години е актуална, за което и 7plus7.net многократно алармира.

Харманли е истински пример за това, което очаква градовете и селата до границата с Република Турция.

ОЩЕ ПАРИ ЗА БЕЗДЪННАТА ЯМА „БЕЖАНЦИ ТЪРСЯТ УБЕЖИЩЕ В ЕС“

Европейският съюз ще утрои финансирането за мисиите по издирване и спасяване на мигранти в Средиземно море, с което да помогне за справяне с рязкото увеличение на хора, опитващи се да достигнат Европа. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след европейската среща. „Ние искаме да действаме бързо и това означава, че утрояваме финансирането за „Тритон“, каза Меркел след извънредната среща на европейските лидери, последвала потъването на претъпкана емигрантска лодка в неделя и смъртта на над 750 души.

ЕС ще утрои и финансовата си подкрепа за граничната агенция Фронтекс с цел спасяване на имигранти в Средиземно море, допълни Меркел. „Ние искаме да утроим финансовата подкрепа за европейката агенция Фронтекс. Това е значително увеличение, ако то бъде недостатъчно, то ние, Германия, сме готови да говорим за още“, каза Меркел. По думите й, Германия ще предостави на Фронтекс два кораба.

„Другите държави също направиха своите предложения“, допълва тя.

ЕС може да поднови в пълен обем сътрудничеството с Либия, след като бъде създадено ново правителство, каза още Меркел. „Разбира се, по време на днешната среща беше отделено внимание на ситуацията в Либия. Ние подкрепяме усилията на ООН, целящи създаване на либийско правителство. Това би било основа за продължаване на нашето сътрудничество в рамките на ЕС с Либия, което е крайно наложително съгласно настоящата ситуация“, каза тя.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че ще поиска от ООН да разреши с резолюция ЕС да унищожава лодките, използвани от трафикантите за изпращането на хиляди емигранти през Средиземно море в Европа. Ние ще обсъдим всички възможности за издирването и унищожаването на тези лодки, което може да бъде направено само с резолюция на ООН, за която Франция ще поеме инициативата заедно с други“, каза Оланд след извънредната среща на ЕС.
Лидерите на ЕС възложиха на върховния представител на ЕС Федерика Могерини да предложи мерки за залавяне на плавателните съдове на трафикантите на нелегални емигранти, обясни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Лидерите възложиха на върховния представител да подготви действия за залавяне и унищожаване на корабите на нелегалните трафиканти преди да бъдат използвани. Това ще е в рамките на международното право и при спазване правата на човека. Ние ще засилим сътрудничеството срещу мрежите на трафикантите на нелегални емигранти, работейки с Европол и изпращайки служители на имиграционната служба в трети страни“, каза Туск.

Очаква се във вторник и сряда Могерини да обсъди с представители на ООН в Ню Йорк. /7plus7.net/

Чехите се опънаха за бежанците: не искат ЕС или някакви международни агенции да им казват колко да приемат

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!