Чернобил разболя 1 милион българи

Генетични мутации, дисфункции на мозъка, ускорено стареене са сред последиците от ядрената ...

Катастрофата в Чернобил беше ядрена терористична диверсия

Чернобил

Аварията в АЕЦ „Чернобил” разболя около 1 милион българи. Заболеваемостта от рак у нас се е повишила три пъти след най-голямата ядрена катастрофа в света, случила се преди 29 години на 26 април. Освен повече случаи на различни видове рак медицинските последици са генетични мутации, дисфункции на мозъка, ускорено стареене и др.

Това сочат данни на Националния център за обществено здраве и анализи.

Статистическата информация не може да разграничава увеличаването на раковите заболявания според причините,

но самото трикратно количествено нарастване на раковите заболявания спрямо времето преди чернобилската авария е показателно, коментира инж. Георги Стоилов, бивш председател на Комитета по енергетика и на Агенцията по енергийна ефективност пред „Телеграф”.

По думите му няма друга причина (слънчева радиация, замърсяване и пр.), която да е изменила жизнената среда така радикално, както чернобилската радиация. Следователно логично е най-големият дял от заболяванията да се причиняват от нея. Още повече, че по онова време (1986 г.) учените обясняваха, че най-голям пик в броя на болните ще има след около 30 години, коментира инж. Стоилов.

Левкемия, рак на щитовидната жлеза, рак на гърдата и няколко други видове рак, тумор на главния мозък, генетични мутации, мъртвородени деца, ускорено стареене, психически разстройства, са статистически значимо свързани с аварията според Научния комитет на ООН по действие на атомната радиация (НКДАР). /БЛИЦ/

29 години от аварията в Чернобил: Чернобил е бил взривен за да се унищожи Съветския съюз и за да се откъсне Украйна от Русия

Катастрофата в Чернобил беше ядрена терористична диверсия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!