Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Генетични опити с живи ембриони в Китай разтърсиха света

Генетични опити с живи ембриони в Китай, учени се правят на богове

Шокираща информация за генетични опити с живи ембриони в Китай разбуни целия свят. Екип учени ръководени от професор Чунджу Хуан са променили гена отговорен за бета — таласемия /проблеми с кръвта, които водят до ранна смърт/.

Учените са успели в своите експерименти, но актът им предизвика невероятен скандал.

Китайските учени са правили генетични опити с живи ембриони за първи път в историята, а резултатите от своето изследване са публикували в научното списание Protein & Cell .

За да избегнат етичните последици от своето изследване, те са работели само с отхвърлени ембриони на местната клиника за семейно планиране, т.е. ембриони, които не биха могли да оцелеят, да се развиват и да се родят.

Доктор Хуан от университета „Sun Jat-sen“ в Гвангжу, се опитал заедно с екипа си от учени да модифицира ген, отговорен за бета — таласемия – нарушение в кръвта, което може да доведе до смърт. Успели в това, но са открили и „сериозните пречки“ за използването на този метод в приложното здравеопазване.

Изследването им за пореден път предизвика дебат за етичните проблеми в генетичната промяна на човешки зародиши. Някои лекари и учени смятат, че с помощта на генното инженерство при неродените бебета, биха могли да се изкоренят генетичните заболявания. Други смятат, че човек не трябва да „играе“ с Господ и че тези експерименти преминават границата на допустимото. Доктор Хуан лично признал, че две сериозни научни списания, „Nature“ и „Sciencе“, отказали да публикуват резултатите от това изследване именно поради етични съображения.

Въпреки това, „Science“ миналия месец публикува предупреждение от други групи от учени, че тези изменения биха могли да имат решаващо влияние върху човешката генна картина, така че в бъдеще всички манипулации и промяна на гените на ембрионите биха могли да се превърнат в наследствени.

Въпреки това, китайските учени не планират да спрат до тук, а да продължат с генетичните опити с живи ембриони. Следваща цел на екипа на доктор Хуан е да се намали броят на мутациите с помощта на възрастни клетки или животински ембриони. Група учени веднага поискала временно да се въведе международна забрана за генно инженерство, докато не се изгради една по-ясна и глобална картина на експериментите. /razkritia.com/

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!