Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа отказа да позволи вноса на ГМО и ядоса САЩ

Европейският съюз отказа да разреши вноса на генетично модифицирани храни от САЩ. Това е една от основните пречки пред сключването на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между двете най-големи икономики в света.

Американските представители от своя страна изразиха загриженост заради позицията на ЕС да се разреши на държави-членки сами да решават дали да внасят спорните ГМО храни и фуражи.

САЩ и ЕС провеждат в Ню Йорк 9-ия кръг преговори по подготовка на споразумението за свободна търговия.

Търговският представител на САЩ Майкъл Фромън, коментира, че предложението на ЕС за изменение на законодателството относно вноса на ГМО ще позволи на 28-те страни членки "да пренебрегнат одобрените изисквания за безопасност и екологични решения, базирани на науката, и да откажат да внасят генномодифицирани храни и фуражи."

"Ние сме много разочаровани от това регулаторно предложение, което трудно може да се съгласува с международните задължения на ЕС", заяви Фромън.

Според него разделянето на ЕС на 28 отделни пазара за определени продукти "е в противоречие с целта да се развива вътрешния пазар. В момент, когато САЩ и ЕС се стремят да създадат допълнителни възможности за растеж и работни места чрез Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, предлагането на такъв вид ограничения в търговията не е конструктивна мярка". /darikfinance.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!