Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Половината българи бягат в чужбина

Над 50% от българите желаят да избягат от икономическите реалности в България, като са мотивирани от по-доброто заплащане в чужбина и по-добрия жизнен стандарт там.

Това сочи международно изследване,

което обхваща потребителите на интернет страници за търсене на работа сред 66 държави, разкрива експертът Диан Обретенов. От данните става ясно, че има разминаване между мотивите на българите, живеещи в България, и тези, които се намират в чужбина, пише "Дартснюз".

Докато първите обръщат внимание на възможността за по-добър стандарт на живот (79%) и бягството от лошата икономическа ситуация у нас (58%), за вторите е важно професионално развитие (51%) и възможността на обогатят опита си (54%).

Около 10% от българските студенти избират да получат висшето си образование в чужбина. България е втора на Балканите и пета в Европа по "експорт" на студенти. Що се отнася до младите хора, желаещи да учат в чужбина, на Стария континент преди нас са единствено Исландия, Босна и Херцеговина, Словения и Ирландия.

Великобритания е най-предпочитаната дестинация за обучение в магистърски степени, следвана от САЩ. В тройката на най-желаните дестинации за обучение попада и Германия (около 18%).  Езикът и икономическото развитие на страната са сред основните фактори при решение за обучение в чужбиа. България "изнася" в чужбина мениджъри, банкери, търговци и специалисти от сектора на информационните технологии (ИТ). /vestnikzora.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!