Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как ни виждат съседите: Българите са мазохисти-оптимисти?!

Какво мислят за нас другите народи? Наистина ли сме толкова готини и умни, каквото самочувствие се опитваме да демонстрираме?

След като изчетох безброй коментари за събития в чужди държави, реших да проверя и обратното: как се коментират новините от България навън.

Установих с прискърбие, че България не вълнува особено Европа, интересни сме повече за Румъния, Русия и Унгария. Но както у нас, така и чуждите интернет потребители използват външните новини за обсъждане на аналогични проблеми в собствената си страна. Македонците, очаквано, са строго фиксирани в миналото.

Може да им се признае, имат сериозни исторически познания, поради което изкривяват фактите както им е удобно. Сърбите смятат, че сме най-корумпираната държава на Балканите, достигнала пълно срастване на власт с олигархия. Като цяло, новините от България са използвани за „дисекция“ на характерологичните особености на нас, българите. Към темите се подхожда сериозно и аналитично, негативните оценки са облечени в сарказъм или ирония, но ругатни, вулгаризми, обиди и просташки епитети по наш адрес липсват.

Представям коментари по новини от миналия месец. Ще бъде интересно дали читателите ще се досетят от каква националност са коментиращите.

Изказване на Даниел Митов за подкрепа на санкциите към Русия, ако се докаже, че Русия е нарушила Минското споразумение. В друга публикация се казва, че за разлика от холандците и поляците, които са извоювали компенсации от ЕС за пропуснатите ползи от санкциите, България не е получила дотации. Трети информационен източник цитира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, според който санкциите към Русия ще се отразят благоприятно на икономиката на страната: потребителите ще спечелят повече, отколкото ще загубят производителите, тъй като земеделието не заема съществена част от българската икономика. В дългосрочен план Владимиров предрича по-големи загуби от санкциите, но въпреки това вижда отново полза за страната. Прекратяването на проекти в енергийния сектор,  премахва възможностите за контрол от страна на големите руски компании върху подизпълнителите на проектите, а чрез корупционни практики и контрола върху държавни институции, смята Владимиров.

 * * * * * *

* България е страна на мазохистите-опитимсти.

*Българите са просто безхарактерни лентяи. Винаги гледат да се закачат към някой, и винаги се смятат за най-онеправданите. Не успяха да си свалят сами комунистическото правителство, а това говори много.

* Център за изследване на демокрацията? На каква демокрация? В България демокрация ли има или анархия?

* България е най-безполезната марионетка на Държавния департамент. Поддържат Държавния департамент и се опитват да изтрият вековните български корени от родината на волжките българи, които са се заселили в сегашните им земи, бягайки от монголо-татарите.

* От една от най-проспериращите страни в СИВ, България се превърна в най-бедната страна в ЕС. Очакваните реки от мед и масло минаха покрай тях, както и покрай нас. Още помня вкуса на българските домати. Сега такива се отглеждат само в селата им.

* Българите са паразитиращ народ, винаги са живели на гърба на друг. Преди бяха държавите от СИВ, сега е ЕС, утре кой ще бъде?…. Мога да мина и без българските домати, ако нашата страна трябва да им плаща солидарно субсидии за несвършена работа.

* Без значение колко ще пълзят пред Държавния департамент и ЕС, България не им е нужна, тя им е в тежест. Въобще, интересен казус. Светът е полудял, след като вместо да гони собствения си материален просперитет, плаща данък на опортюнистични политически спекулации на Запада и търпи щети от това.

* Българите си приличат с украинските наивници, които си избраха шоколадов президент. България напълно загуби своята индустрия, респективното консервната промишленост –консервирането на плодове и зеленчуци. В ЕС за България и Румъния няма бъдеще – влязоха в заробващи дългове, обричайки на нещастие бъдещите поколения. За България особено вече няма шанс.

* Хранително-вкусова промишленост? А има ли още такава в България? Какви загуби може да имат от санкциите, след като плодовете и зеленчуците вече не са техни, а вносни?!

* За България още има шанс да стане по-богата страна и да избегне нашата участ, ако излезе от ЕС и НАТО, и тогава няма да има причина да се страхува от Русия. За начало трябва да се обяви против санкциите и да възстанови отношенията си с Русия ….

* Ех, братушки, и вие срещу Русия играете! А може би не сте братушки?!

* И в двете световни войни воюваха срещу Русия. По време на социализма висяха на шията на СССР. Колко кръв за тези… сме пролели.

* …Добре е да се помни, че Унгария и България имат претенции в наша вреда. * Имах хубави спомени от България преди демокрацията – приветливи и интелигентни хора. Гостувал съм на българи с родителите си, огромни библиотеки с книги – цветя по балконите, вкусна баници и шопска салата на масата –мммм! Сега е мръсно навсякъде- българите не признават кошчетата за боклук и такива се виждат много рядко по централните им улици.

* …Българите се разпознават лесно в световната мрежа – там влизат само тролове и хейтъри. Разговарят с емотикони, карикатури на Путин и на собствените си лидери. Това говори ли ви нещо? От българите може да се очаква комплот, предателство и политика, подчинена на моментния интерес…. Може би беше по-добре да си останат в социалистическия икономически съюз. За западния начин на живот още не са готови.

* Познавам свестни българи, работят и живеят у нас. От тях знам, че като цяло българите са завистливи. Сами си правят мръсотии един на друг, затова бягат и идват у нас да ни подбиват пазара…Правосъдната им система е ужасна. В Русия и Китай сигурно е по-добра, но българите не са взискателни към себе си и институциите… Българинът харчи лесно лесните пари, но резултат няма.

* Обичам България по много причини- езиците са ни близки, чувството за хумор ни е близко. Харесвам съчетанието от море и планини, архитектурата в Несебър. Още като дете си пишех с деца от Несебър и го заобичах преди да го видя… Не им е лесно – България постоянно е в криза. Ситауцията в миналото и в момента не може да ми повлияе на чувствата…Срещат огромни трудности да се пригодят към западния свят, а Западът не е благосклонен към славяните, това не бива да се забравя… Надявам се да не загърбят идентичността си, опитвайки се да се харесат на Запада и Америка. Тогава вече няма да са различни, а като всички останали. И все пак, могат да поработят върху себе си-станали са по-груби и някак нахални, безцеремонни… Усеща се.

mejdu-redovete.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!