Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кръщават площад в София на Бисмарк, който нарича българите овцекрадци!?

Бисмарк

Полковник от запаса,
д-р Петър Ненков – военен  историк 

По случай 200 - годишнината от рождението на именития германски канцлер и дипломат, княз Ото фон Бисмарк, председателят на БАН, академик Стефан Воденичаров е предложил на Столичния общински съвет площад в София да носи неговото име.

Той е подчертал големите му заслуги за  Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г.!? ”БNEWS” преди време  публикува статията на Антони де Ла Рея  „Как Германия ни освободи от османско владичество”. В нея авторът нарича железния  канцлер Бисмарк „Освободителят на България!?”

Почвам да се питам в нормална ли страна живея и докъде ще стигне падението на нашите политици и учени, които се люшкат от едната крайност в другата – на безропотно  послушание и слагачество пред по-големия брат? След като Германия ни е освободила от турско робство, защо на 3 март не честваме паметта на пруските гренадири,  вместо на загиналите за Свободата ни руски воини ?

Не друг, а именно „Освободителят на България” - Ото фон Бисмарк след жестокото  потушаване на Априлското въстание от 1876 г. чудесно партнира в политическия си цинизъм към пострадалите българи на английския премиер-министър, лорд Дизраели Биконсфийлд. Стопанинът на „Даунинг стрийт” № 10 казва за закланите от башибозука и аскера  българи: „Какво са 12 000 избити българи пред нашите чудесни отношения с Османската империя!?”

В Берлин Бисмарк, смятащ, че непокорните славяни не могат да се усмирят по друг начин освен с репресии, заявява надменно: „Аз не бих пожертвал живота на нито един германски гренадир за овцекрадците от долното течение на Дунав!”

Възмутен от  английското  хладнокръвие и  прусашки цинизъм, руският писател  Тургенев  пише  забележителния си  памфлет ”Крокет в Уиндзор”. Той  звучи, като оглушителна плесница и обвинителен акт срещу британската кралица Виктория и нейното коравосърдечно правителство, но също така е безпощадна критика на думите на Бисмарк за изкланите и поругани българи. Като  апокалиптичен сън се разиграва този крокет в кралския  дворец. Вместо топки  по подстриганата морава се търкалят отрязаните глави на невръстните българчета. Финалните думи на Тургенев: ”Не! Ваше величество, детската кръв  не ще измиете никога !”- разтърсва задрямалата съвест на ситата и  охолна Европа.

Някои историци в духа на новите политически обстоятелства се опитват да изкарат Бисмарк едва ли не спасител на България, че на Берлинския конгрес е  защитавал нашата кауза повече от руските дипломати. Истината е, че той казва следното за създадената след пет века на робство, българската държава:: "Когато решихме да свикаме конгреса през 1878 година, ние съвсем нямахме предвид интересите на България, а се ръководехме изключително от нашите интереси, на Германия. За Германия няма абсолютно никакво значение дали България ще е малка или голяма !....”

И на този човек, на когото съдбата на българите  му е безразлична,  ще кръщаваме площад в София !? Да им е честито на  софиянци !!!

Впрочем това не е прецедент. Неотдавна в София откриха с тържествена церемония срамен паметник на американските пилоти , които през Втората световна война извършиха варварски бомбардировки над България!? В хода на 5 месечната офанзива на съюзническата стратегическа  авиация бяха убити 836 невинни граждани  на столицата, ранени 1025 души, разрушени  12 559 сгради,  от които 10 002 жилища, 117 промишлени предприятия и много емблематични  сгради на обществени учреждения….

За   въздушни нападения  над България английският премиер Уинстън  Чърчил се изразява вулгарно, с неприкрита  омраза към българския народ:   „Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде предаден строг урок. София трябва да бъде бомбардирана, колкото се може по-скоро. Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините и да се засеят картофи !»

През последните години бяхме залети с книги и статии, колко велик политик и демократ бил Чърчил и как всяка година зареждал избата си с българско вино от Мелник!?....Значи тайно ни е обичал нас, българите, щом си е пийвал българско вино, а българофобските му  приказки били само за пред медиите .

Ами щом е така да вземем да му издигнем в София и на него един  скромен паметник! Нали сме вече съюзници?! Май ще се окаже прав един политик, който казва, че ние българите си заслужаваме съдбата, защото късата ни историческа памет и липсата на национално достойнство – все повече се превръщат в черти на народопсихологията ни !..... /otbrana.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!