Най-големият самолет в света, украинският "Мрия", не кацна в Бургас. Но какво е искал да товари?

Имаше вариант украинският "Мрия" с 275 тона товароподемност да се приземи на българска земя

Най-големият самолет в историята на световното самолетостроене - украинският „Мрия”, не кацна на Летище Бургас. Вчера се появи неофициално информация, че има вариант огромната машина да се приземи на българска земя в 20.48 часа, но това не стана.

"Щеше да е голямо събитие, ако беше кацнал в Бургас. Имаше наистина такава възможност", заявиха пред БЛИЦ от летището в морския град.

Антонов Ан-225 Мрия (укр.: Мрiя — Мечта) е транспортен самолет, клас 1, произведен в Украинската ССР в края на 80-те години на XX век от Авиационния научно-технически комплекс „Антонов“ и понастоящем e най-големият самолет в света.

Максималната товароспособност на „Мрия“ е 275 тона, с което той е най-тежкотоварният летателен апарат, строен някога. Шестте турбореактивни двигателя създават обща тяга от 1 377 kN, което го прави най-мощния самолет на Земята. За сравнение: максималният товар на втория по товароспособност самолет Ан-124 „Руслан“ е 150 тона, а разстоянието на първия полет на братята Райт би се побрало в товарното отделение на „Мрия”. /БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!