Чехословашки резервисти заявиха пред НАТО, че няма да воюват срещу Русия

/

КРОСС/ Представители на четири обществени организации, обединяващи резервисти и офицери от запаса от Чехия и Словакия, едновременно направиха публично заявление, което предизвика шок в Европа.

Военните заявиха, че са готови да защитават Родината си, но при никакви обстоятелства не възнамеряват да подкрепят НАТО във войната срещу Русия.

Документът е наречен „Меморандум“ и е публикуван във Фейсбук групата, обединяваща членовете на CSLA, PS, ВМВ и СНБ.

Федералната информационна агенция публикува превод на текста на меморандума:

„За първи път след края на Втората световна война ние отново виждаме реална заплаха от война. Затова ние смятаме за необходимо да направим следното изявление.

Ние, чехословашките военни от запаса, единодушно отхвърляме всяка възможност за участие в боеве, планирани от геополитически агресивния елит с помощта на НАТО и с подкрепата на нашите правителства. Ние сме се заклели да защитаваме своето отечество, Чешката и Словашката република. Ние сме се заклели да защитаваме свободата и независимостта на нашите горди и суверенни държави, в името на които нашите предци са дали живота си през световните войни. Ние спазваме тези клетви в гражданската инициатива и искаме да се справим с кризисната ситуация.

Нашите свобода и независимост дълго време са застрашавани с помощта на системата на представителната псевдо-демокрация, където избраните представители не са задължени да отстояват интересите на избирателите, а приетите закони не са нещо повече от личните интереси на законодателите, интересите на политическите партии и групировките с икономически интереси. Нашата родина се намира под натиска на глобалния елит и икономическите групи от интереси, които са несъвместими с властта на гражданите през системата на представителната демокрация.

Нашата Конституция и Хартата за правата и свободите в момента са извратени, а конституционните закони се нарушават от самите законодатели. Законодателната власт е приватизирана, изпълнителната власт е политизирана, а съдебната власт е неправилна, тъй като е подложена на лобиране и натиск от страна на нашите правителства.

Резултатите от всичко това са безкраен дефицит в държавния бюджет, деиндустриализация, приватизация на собствеността на републиките, разкъсан бюджет, продоволствена и енергийна зависимост, приватизация на природните ресурси, пенсиите и застраховките на гражданите. Нашата страна бе незаконно разделена и ограбена, жителите й бяха поробени, националната инфраструктура предадена в ръцете на западните корпорации. Разрушителен хаос и отчаяние доминират в обществото.

Поради тази причина ние, чехословашките военни от запаса, признавайки военната си клетва, заявяваме необходимостта да бъдат защитени нашите народи. Ние еднозначно отхвърляме участието в редиците на НАТО в агресията срещу Руската федерация или други славянски народи. Ние също така възнамеряваме да се противопоставим на по-нататъшното ликвидиране на нашата демокрация, свобода и независимост.

Ние се обединяваме в кризисните ситуации и, използвайки гражданските и военните си навици и опит, имаме намерение да създадем силно организиран граждански натиск през целия период от време, необходим за отстояването на патриотичните ни цели.

Ние сме се заклели във вярност пред нашата Родина, Чешката и Словашката република.

Ние, чехословашките военни резервисти, ще изпълним тази клетва!“.

В отговор на този меморандум в западните социални мрежи се разрази разпалена полемика, в хода на която част от европейците подкрепиха чехословашките резервисти, а други подкрепиха НАТО и нарекоха позицията на резервистите „нетърпима“ и дори „шокираща“. /cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!