Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Димитри Иванов: Селските новини

Димитри Иванов

Димитри Иванов

Нямам предвид неотдавнашните избори в село Сърница, а отдавнашни случки. Веднъж ми дойдоха много гости; не можеш нито да танцуваш, нито музика да слушаш, нито да разговаряш. Някой каза: "Хайде да пеем".

Скулпторът Галин Малакчиев, преводачът Тошо Вълчев и Лина, която беше ту на Тошо, ту на Галин, запяха на три гласа: "Наш Джимо патки пасе/ Юруш на ливаде/ Да му порасне патката/ Като на тецо кумино." Това не стана, порасна ми само самочувствието, когато Мери Конакчиева ми каза: "Ти имаш много симпатични приятели". После Тошока каза: "17 мига от пролетта" с Щирлиц е два пъти по-хубав от "Осем и половина на Фелини", понеже две по осем и половина прави 17. Те продължиха да се смеят, а аз затърсих в албума със стари снимки да покажа, че наистина съм пасъл патки, мисирки и гъски в Катуница.

Катуница идва от катун. Катунарите идваха напролет, разпрягаха под моя прозорец, пускаха кончетата да пасат, циганетата събираха съчки за огън, циганите разпъваха около огъня не палатки, нито шатри, а стари козяци, кръпка до кръпка. Старият циганин ми позволи да помагам. Мърмореше си под носа заклинанието "Дъжд да вали, сняг да вали, лошо време да не фаща!" Лошо било ветровитото, вятърът отнасял козяците, иди ги гони. Аз домъкнах едно голямо гумирано покривало, но той не го искаше; като вали, козяците се намокряли и не пропускали. Имах 500- ватова крушка, исках от моя прозорец да им осветявам катуна, но той пак отказа. Привечер тръгна из селото глашатаят да разнася селските новини. Дум, дум, дум! - с барабана. Селяниииии! Наизлизаха жени и дечурлига. Селянииии!: "Утре хайванчетата да приберете преди икиндия, шоту ветеринарният шъ дойди да скопява. Циганите дойдоааа. Който е за калайдисване, да им носи къдету бяха лани." И финално: Пъръ-ръм-пъм-пъм! - край на селските новини.

На другия ден жените понесоха при циганите сахани, менци, тепсии, връшници за пирустии, а циганите си знаеха работата. Триеха с речен пясък, после работеха с огън, парцал, нишадър, калай, посудата заблестяваше. Циганите бяха интегрална част от селския бит. Една сутрин катуна го нямаше, нямаше ги две пуйки от нашия заден двор, но никой не е съвършен, Nobody's perfect, както се казва в известната холивудска комедия.

Селските новини - за ветеринарния и циганите - бяха само две, но верни и разбираеми за разлика от сегашните радио- и телевизионни новини: Престрелка в един мол в Копенхаген, ама не били терористи, само убийци, както убийците във варненския мол, където молът и охранителната фирма убиец имали общ собственик, ама той не носел отговорност за убийството. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис на конферентна видеовръзка с Атина бил показал среден пръст на немските кредитори, ама то било немски видеомонтаж. Язък за немската точност. Лобизмът не бил узаконено рушветчийство, щото в САЩ имало лобита. Мораториумът върху горската сеч бил ненужен. И мен във форума ме поправят. Да не съм пишел Прачет, а Пратчет. Синайската планина била много по-висока от Бунарджика.

Ама чакайте бе, хора. Вие, за разлика от мен, не сте си изхвърлили телевизорите. Футболни мачове или "матчове" гледате? "Клетниците" бре, мизерабли. От Виктор Юго ли е, или е от Виктор Хюго? Аз ли съм изкачвал Синай, или вие, които папагалствате интернет? Поровете се в еврейската енциклопедия Encyclopedia Judaica да научите, че има поне три Синайски планини и не се знае на коя се е изкачил Мойсей.

Едно време чух по National Public Radio за някой си Роналд Рейгън. Моят началник ми донесе дебелия "Уебстър" и каза: Ще пишеш Рийган, произнася се като tea. После началникът се оказа неправ, за което ми отмъсти; уволни ме от БТА, от телевизията, от всички медии. Ех, суета човешка да докажеш: Знам повече от теб, понеже съм ти началник.

Timeo hominem unius libri. Интернет папагалите са еднокнижници. Един ми паразитира във форума да се прави на Еклесиаст. Той, "проповедникът", проповядва: Вярата никога не е била задължителна, ама ще видите вие, неверниците, като застанете пред Страшния съд. Той не вижда, че поповете се лакомят вероучението да стане задължително в училище, ходжите съответно ще преподават Корана и поповете и ходжите ще са на държавната хранилка. Онзи ден в Йемен едни мюсюлмани утрепаха стотици мюсюлмани в джамии, щото били неправилни мюсюлмани.

Кои са правилните християни, дето не ги грози Страшният съд, с който плаши форумният Еклесиаст? Виновни ли са езичниците, че не се християни, понеже са живели преди Христа, и Данте Алигиери е по-милостив към тях от моя форумен еднокнижник. В "Божествена комедия" поетът Вергилий не е в рая, но е гид, чичероне на Данте, развежда го из кръговете на ада като туроператор, а гравюрите на Гюстав Доре засрамват сегашните художници.

Бойко Борисов насмалко да влезе в Съюза на българските художници. Ще приеме златен кръст от дядо Неофит. Срамота! Бойко, орезили само себе си, Неофит орезили Българската православна църква. Чакам да видя дали Путин, дето има 88% одобрение, ще се орезили да му въздигнат паметник като на император всерусийски. Премиерът Бойко хвали президента палячо Плевнелиев. Колкото по-глупав президент, толкова по-лесно Бойко ще му седне на мястото. Премиерът, преродена ирландска пастирка по собствените му думи, плещи антируски глупости като US поляка Туск, който беше полски премиер, сега е президент на Европейския съвет, и каза, че европейците ще избегнат зависимостта от "Газпром", като "реверсивно" си подават газ с Украйна и едни на други.

Имаше лаф: Италианците вземат едни от други пари назаем и с това се препитават. Лафът е от времето, когато в италианското кино се раждаше неореализмът. За неореализма и за първия и най-стария световен кинофестивал - Венецианския - можете да прочетете в интернет хиляди страници за София Лорен в "Чочарка" по Алберто Моравия, за "Крадци на велосипеди " на Виторио де Сика, за филмите на Федерико Фелини, на Лукино Висконти, Микеланджело Антониони.

Ала в интернет не ще прочетете кой, кой, кой направи първия световен кинофестивал и лансира неореализма в противовес на захаросания холивудски оптимизъм. Интернет не ви казва, затова аз ще ви го кажа: "Дучето". Бенито Мусолини.

ООН е важна организация, защото има дни на водата и на щастието. Бъдете щастливи! Пазете се от лош алкохол и от интернетни знания. От религиозни и политически проповедници. От бързи леки коли и жени. Ще ви пиша пак, ако М-тел имат покритие навсякъде, както се хвалят. Ако там не е само мрак, както каза сър Тери Прачет, аз пак като в детството патки ще паса. Пардон - гъски. Те ме обичаха. Вървяха в две редици след гъсоците Анибал и Сосилос. Отиваха в плитчините на Чая до крумовското летище, но имаха изумителен слух и аз като се провикнех: Па-па-па!, те ме чуваха, излитаха, прелитаха 3 км и цопваха в моя вир. Знаеха, че аз съм им наловил мренки в коренището и вкъщи ще им дам царевица. Никога не ги гушех със зелени орехчета за по-вкусно месо и повече чернодробен пастет.

Приятели! Never force your pre-conceived US ideas down somebody else's unwilling throat. Преведете си тези думи без мен, аз много думи преведох през живота си.

DI copyright

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!