Светът пред трета световна война, всички се въоръжават

НАТО и Русия пред Трета световна война
НАТО и Русия пред Трета световна война

Трета световна война чука на прага, а Русия и Запада мълчат

Трета световна война чука на вратата, а Русия и Запада мълчат и се правят, че нищо не става. Последните няколко дни почти всички страни, които имат граници с Русия и близо нея провеждат активни военни учения с американски войници, а оправданието за тези действия, е, че това би осигурило спокойствие и мир в региона заради конфликта в Украйна.

Въпреки че вече повече от една година се говори, че има възможност да избухне Трета световна война, днес всички индикации показват, че тя е реална опасност. И докато от САЩ, оглавяващи едната страна на конфликта, и Русия от друга продължават да мълчат, техните действия говорят повече от всякакви думи.

Ако се вземат предвид всички новини, до които медиите успяха да стигнат, може да се заключи, че се подготвя нещо голямо. Пред обществото те се представят като ежедневни и нормални неща, но масовото засилване на военни учения в региона, предполага съвсем други неща.

Споразумението в Минск бе подписано в началото на февруари след маратонски преговори между Владимир Путин, Петро Порошенко, Ангела Меркел и Франсоа Оланд, за да се успокои ситуацията в Източна Украйна.

То предвиждаше прекратяване на огъня от 15 февруари, оттегляне на всички страни и техните въоръжени групи, изнасяне на военно оборудване и техника от Украйна, разоръжаване на всички незаконни групировки, конституционна реформа в Украйна и предоставянето на специален статут на Донецк и Луганска област.

Въпреки че и след подписването на договора се водеха боеве между украински войници и проруските сепаратисти, с течение на времето, ситуацията ставаше все по-мирна. Или поне така изглеждаше. От време на време се появява по някаква информация за борбите на фронтовете в Украйна, за експлодирала бомба, за загуба на още невинни животи, но големия сблъсък сякаш приключи…

Последните две седмици обаче изтече информация за струпването на американски войски на територията на Източна Европа и за поставяне на щитове в страните от НАТО, както и за активни военни учения, които са зачестили.

Така например, конвой на американски бронирани единици миналата седмица тръгна от Естония през Латвия и Литва към своята база в Германия, а друг онзи ден пристигна и в Полша, докато трети вчера премина и през Австрия.

ПОЛША

Десетки бронирани превозни средства от типа „Striker“ участваха в учението в Полша, която трябваше да демонстрира желанието на НАТО да защити своите страни членки. Генерал Богослав Пацек, отговарящ за акцията, заяви тогава, че конвоят трябва да покаже на „тези, на Изток“, че НАТО е силен и единен.

През този период, полската армия призова избрани членове от запаса да се явят на военни учения. Генералът твърди, че тази стъпка не е нещо необичайно и че няма никаква връзка с продължаващата криза в Украйна обяснявайки, че провеждат „просто тестове за готовността на запасняците“.

Колко сериозна е ситуацията се вижда и от това, че американската армия разположи едната батарея на противоракетна отбрана „Пейтриът“ в близост до Варшава, в навечерието на общите упражнения с Полша.

Полша, която е член на НАТО от 1999 г., не притежава собствена система за защита от балистични ракети и в рамките на няколко седмици ще вземе решение от кого да купи тази система за ракети със среден обсег. Най-вероятно от САЩ.

РУМЪНИЯ

Румъния последва своите съюзници и с разрешение на НАТО създаде ракетни щитове на своя земя. Нейни представители преди няколко дни заявиха, че американските противоракетни щитове планирани за Румъния са предназначени за защита на членките на НАТО от атаки и че не са заплаха за Москва.

Мнозина обаче не вярват.

БЪЛГАРИЯ

България също позволи на нейна територия бъде открит нов команден център на НАТО, който би осигурил защита източната граница на съюза срещу евентуална руска агресия. Това е един от шестте центъра, който ще бъде изграден в следващите месеци, за да се създаде сила за бързо реагиране от 5000 войници, като отговор на предполагаемите руски акции в Украйна.

Пет нови командни центрове трябва да се отворят в Полша, Румъния и Прибалтика. Лондон съобщи, че на есен ще изпрати и нов разузнавач в румънското черноморско пристанище Констанца.

Балтийските страни също се включват в Трета световна война

ЛАТВИЯ

В Латвия до 31 март се провеждат международни военни учения „Operation summer shield – 12″, в които ще участват повече от 1100 войници. Миналата събота на летището в Рига се приземиха три военни самолета с американски войници и оръжие. В упражненията участваха и звена на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили на Латвия, Литва, САЩ, Германия, Люксембург и Канада.

ЕСТОНИЯ

В края на февруари членката на НАТО, Естония проведе военен парад в граничния град Нарви, само на 300 метра от границата с Русия. Парадът бе проведен по повод деня на независимостта на Естония, а на събитието бяха показани 140 танка, сред които и четири американски БТР М1126 Страйкър. Втората натовска държава Холандия, показа 4 шведски, комбинирани бойни превозни средства, както и други военни съоръжения.  

А представители на камарата на Конгреса на САЩ само преди дни приеха резолюция, с която президентът Барак Обама призовава да се изпрати смъртоносно оръжие на Украйна, което би защитавало суверенитета на страната в борбата срещу проруските сили. Още едно доказателство, че светът се готви за война.

УКРАЙНА

САЩ вече достави на Украйна десет бронирани превозни средства от типа „Хамър“ в навечерието на програмата за военна помощ за борба срещу сепаратистките сили в източната част на страната, която поддържа Русия, а пратката на летището в Киев посрещна лично президентът Петро Порошенко.

Какъв е резултът?

След всичко това Владимир Путин изчезна за 10 дни  в неизвестност, а с връщането си вдигна на крак цялата армия на Русия.  Руския северен флот и спец отрядите проведоха военни учения, в които са участвали 38 000 войници, повече от 55 военни кораби и подводници и 110 самолети и хеликоптери. Дали и те се подготвят за война?  Риторичен въпрос, тъй като министерството на отбраната и министерството на извънредните ситуации наредиха на всички компании да подготвят служителите си за ядрена война, пише 1.mk.

Дали става дума за чиста случайност, или пък можем всеки момент да очакваме, че скоро може да започне Трета световна война, предстои да видим ….

Факт е, че Западът бавно затегна обръча около Русия и че е по-близо до нейните граници. А Владимир Путин показа, че не смята да стои спокойно и да наблюдава отстрани. /razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!